Craiova se transformă într-un pol emergent pe harta imobiliarelor românești, interesul pentru locuințele disponibile pe plan local fiind în creștere. Prețurile au avansat într-un ritm record în ultimul an și au trecut peste pragul de 2.000 euro/mp util, depășit până nu de mult doar de trei orașe - Cluj-Napoca, Brașov și București.
Aproximativ jumătate dintre tranzacțiile imobiliare realizate pe plan local sunt finalizate prin intermediul creditelor ipotecare, valoarea acestora crescând considerabil pe parcursul ultimului an, mai exact cu circa 28%. Oferta se menține, însă, limitată în special pe segmentul nou al pieței imobiliare, fapt care, corelat cu evoluția prețurilor, îi îndeamnă pe unii dintre potențialii cumpărători să-și îndrepte căutările spre opțiunile disponibile în zona periurbană.
Aflăm în continuare de la specialiștii Imobiliare.ro Finance și BCR mai multe detalii despre preferințele celor care apelează la împrumuturi pentru a deveni proprietari în Craiova și în localitățile din împrejurimi.
Prețurile cresc accelerat. Craiova depășește centre urbane majore din țară
Majorările înregistrat în ultimul an la nivelul prețurilor solicitate de proprietarii și dezvoltatorii din Craiova au depășit cu mult ritmul de creștere apărut în același interval de timp în principalele centre urbane ale țării.
Dacă pe plan local s-a putut observa un avans cu aproape 24% la nivelul prețurilor, în orașe precum Cluj-Napoca sau Brașov acesta a ajuns la doar 12%-13%. Până și în Capitală apartamentele s-au scumpit într-un ritm mai lent, mai exact cu aproape 20% într-un an.
Prețul mediu solicitat pentru locuințele scoase la vânzare în Craiova a ajuns, luna trecută, la 2.043 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, depășind astfel orașe precum Constanța, Timișoara sau Iași.
Credite ipotecare mai mari, dar și un avans mai consistent
Odată cu avansul înregistrat la nivelul prețurilor s-a putut observa și o creștere a sumelor solicitate de craioveni de la bancă pentru finanțarea achizițiilor imobiliare. Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat în primele cinci luni ale acestui an prin intermediul brokerilor Imobiliare.ro Finance a fost cu aproape 28% mai mare față de cea aferentă perioadei similare a anului trecut.
Dacă în 2024 craiovenii accesau împrumuturi cu o valoare medie de aproximativ 59.650 euro pentru a deveni proprietari, în prima parte a anului în curs suma medie obținută de aceștia a ajuns la aproximativ 76.300 euro. Bărbații au fost titularii celor mai multe credite ipotecare acordate la nivel județean prin intermediul brokerilor Imobiliare.ro Finance.
“Intenția de cumpărare a celor care au apelat la noi în prima parte a acestui an a fost concentrată în principal asupra apartamentelor aflate în imobile construite înainte de anul 2000, în special cele cu 2 și 3 camere aflate în cartiere care oferă acces bun la mijloace de transport în comun, având totodată în proximitate școli, grădinițe și centre comerciale. Au fost preferate locuințele complet utilate și mobilate”, a declarat Carmen Preda, broker activ pe plan local din cadrul rețelei naționale Imobiliare.ro Finance.
O particularitate întâlnită în ultimul timp în rândul persoanelor care au optat pentru varianta finanțării a fost cea a creșterii sumelor alocate pentru avans. “Cumpărătorii sunt în mare parte localnici care doresc un plus de confort prin locuințe mai spațioase sau cu un număr de camere mai mare. Există, totodată, un segment de clienți din zona rurală care migrează către zona urbană, Craiova fiind un centru universitar de prestigiu”, a mai adăugat brokerul care are peste 20 de ani de experiență în domeniul bancar.
“Craiova, cel mai mare oraș din Oltenia, atrage un număr mai mare de studenți și forță de muncă din regiune, comparativ cu restul orașelor din zonă. Acest lucru se reflectă și într-un volum mai ridicat de tranzacții imobiliare, comparativ cu alte orașe din Oltenia. Cu toate acestea, în comparație cu orașe similare din țară, dezvoltarea complexelor rezidențiale multifamiliale are un ritm mai lent”, a declarat Paul Handro, Director Retail Zonal BCR și Coordonator Centrul Xpert Casa din Craiova.
“Această combinație între cererea în creștere, generată de atractivitatea orașului, și oferta limitată de locuințe colective a dus la două efecte principale: o creștere a prețurilor apartamentelor peste media națională și orientarea către alternative locative mai accesibile. Această tendință este influențată și de faptul că venitul mediu net în județul Dolj se situează sub media județelor mari cu care poate fi comparat. Ca urmare, mulți solicitanți se orientează către case situate în zona metropolitană a Craiovei”, a mai adăugat Handro.
Acest fapt este indicat, în opinia sa, și de trendul constant majoritar în favoarea tranzacțiilor cu terenuri cu construcții realizate la nivel județean. Există, de asemenea, o tendință ascendentă în privința tranzacțiilor cu terenuri fără construcții, a mai explicat reprezentantul BCR citând date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
“În ceea ce privește finanțarea, majoritatea (între 55%–60%) tranzacțiilor imobiliare sunt realizate, cel puțin în Craiova, prin intermediul creditelor ipotecare/imobiliare”, a mai explicat reprezentantul BCR.
Craiova, locul 8 în țară la capitolul tranzacții
În luna mai, Craiova s-a situat pe locul 8 la nivel național în topul orașelor reședință de județ cu cele mai multe tranzacții cu apartamente, cu 190 de unități individuale vândute, arată tot datele ANCPI.
Spre comparație, în București s-au tranzacționat peste 3.300 de unități individuale, iar în Timișoara aproape 500. Mai bine de 400 de unități individuale au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare și în orașe precum Iași, Brașov și Cluj-Napoca, în timp ce în Constanța s-au tranzacționat 343 de locuințe individuale, iar în Galați 224.
Sursă foto: Freepik