Credit ipotecar pe măsura ta. Lasă brokerul să-l găseas...
Vrei un credit ipotecar? Bine ai venit în atelierul Imobiliare.ro Fina...
Când vine vorba de obținerea unui împrumut, a fi informat corect poate face diferența între o decizie financiară sănătoasă și o capcană costisitoare. Află de la specialiștii Imobiliare.ro Finance care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le poți face în încercarea de a obține un credit ipotecar sau de nevoi personale și cum te asiguri că le eviți cu succes.
Iei credit de la banca la care ai deja un cont.
Aceasta este una dintre cele mai întâlnite greșeli făcute de românii care vor să obțină, pe cont propriu, un credit ipotecar și apare în contextul în care banca oferă în unele cazuri beneficii sau oferte speciale clienților săi.
Adevărul este că atunci când vrei să faci un astfel de pas care îți influențează finanțele pe termen lung este vital să cercetezi cât mai bine ofertele disponibile în piață, să faci comparații concrete între costurile pe care le vei avea la diferite bănci și să te asigură că în final oferta pe care o alegi este potrivită pentru situația ta, nu doar cea care pare la prima vedere mai avantajoasă.
“Un astfel de pas implică eforturi semnificative din partea ta și poate necesita inclusiv cunoștințe aprofundate legate de politicile de risc ale băncilor. Pentru a economisi timp și pentru a te asigura că alegi cea mai bună variantă pentru tine este recomandat să colaborezi cu un broker de credite”, a declarat Andrei Cazacu, National Development Manager Imobiliare.ro Finance.
Un broker îți pune în față din start opțiunile care se potrivesc nevoilor, dar și bugetului tău, ușurându-ți semnificativ procesul de decizie și oferindu-ți siguranța că profiți de cea mai avantajoasă ofertă din piață pentru tine.
Faci calcule nerealiste cu privire la cheltuielile pe care urmează să le ai.
Greșeli de acest tip trebuie evitate atât de cei care vor să obțină finanțare de la bancă sau de la o altă instituție financiară pentru a face o achiziție imobiliară, cât și de persoanele interesate de accesarea unui credit de nevoi personale.
Chiar dacă gradul maxim de îndatorare acceptat este de 40%, respectiv de 45% în cazul în care cumperi pentru prima dată o locuință, asta nu înseamnă și este recomandat să pui o presiune atât de mare pe propriile finanțe. Specialiștii sunt de părere că este prudent ca datoriile tale să nu depășească 30% din veniturile obținute.
“Trebuie să ai în vedere faptul că un credit ipotecar, de exemplu, nu înseamnă doar o rată pe care urmează să o achiți lunar. Ai nevoie de un avans, trebuie să plătești taxe notariale, comisioane bancare și, în final, vei avea cheltuieli cu întreținerea locuinței”, a explicat Andrei Cazacu.
Dacă ai, de exemplu, nevoie de un apartament cu 2 camere, dar ai posibilitatea să iei o sumă destul de mare de la bancă pentru a cumpăra o locuință mai spațioasă, poate că este mai bine să rămâi la varianta inițială care implică și costuri de mentenanță mai mici pe termen lung. Când nevoile tale se schimbă, să zicem pentru că și familia ta s-a extins, te poți orienta către o nouă locuință.
Mergi la prea multe bănci în căutarea unui credit.
Probabil că mulți dintre voi ați auzit despre scorul FICO, un element esențial pe care băncile îl iau în calcul atunci când îți analizează dosarul de credit. Pe scurt, acesta este determinat de istoricul avut în plata ratelor anterioare, dar și de tipul, durata sau frecvența cu care ai mai luat împrumuturi în trecut.
Ce nu știu mulți este faptul că interogările repetate la Biroul de Credit, realizate într-un timp scurt, scad scorul FICO, dacă nu sunt înregistrate ca fiind așa-zise interogări simple. Astfel, implicit șansele pe care le ai de a obține finanțare devin mai mici. În plus, cumpărarea unei locuințe cu un scoring mic înseamnă că vei plăti o sumă mai mare pe întreaga durată a creditului.
Vestea bună este că un broker de credite poate face aceste interogări în locul tău, fără a-ți afecta scorul de credit.
Nu verifici costurile de rambursare anticipată.
O altă greșeală pe care o poți face atunci când vrei să iei un împrumut, mai ales în cazul în care este vorba despre un credit de nevoi personale, este cea de a trece cu vedere costurile pe care le vei avea în cazul în care vrei și ai posibilitatea să faci o rambursare anticipată.
Comisioanele băncilor și instituțiilor financiare sunt calculate, în acest caz, ca procent din suma rambursată, dacă faci acest pas cu o perioadă destul de lungă de timp înainte de data scadenței.
Nu apelezi la serviciile unui broker de credite pentru a evita comisioanele.
În ciuda faptului că, în ultimii ani, românii au început să perceapă mai bine valoarea adăugată adusă de colaborarea cu un broker de credite, există în continuare persoane care evită astfel de profesioniști de teama costurilor.
Aproape 50% dintre participanții unui studiu recent realizat de Imobiliare.ro și de compania de cercetare a pieței Unlock Market Research aveau convingerea că o colaborare cu un broker de credite generează un cost ascuns sau că acesta va percepe un comision, în ciuda faptului că serviciile profesioniștilor din domeniu sunt gratuite și reglementate de OUG 52/2016.
Nu există comisioane și nici costuri ascunse atunci când colaborezi cu un broker de credite.