ANALIZĂ: Topul orașelor unde este cel mai ușor să iei u...
Apartamentele din marile orașe sunt, de cele mai multe ori, ușor de cu...
Să colaborezi cu un broker pentru a obține cele mai avantajoase condiții de finanțare atunci când vrei să-ți cumperi o locuință nu este, încă, o practică uzuală în România, așa cum se întâmplă în alte țări europene. Acesta este și motivul pentru care există, în continuare, neclarități cu privire la activitatea brokerului de credite ce alimentează mituri care îi îndepărtează pe cei care au nevoie de împrumuturi.
Unul dintre principalele mituri legate de activitatea brokerului de credite este acela că trebuie să-l plătești, dacă alegi să colaborezi cu el. Adevărul este că serviciile oferite de acesta sunt gratuite, prin lege (OUG 52/2016), pentru toți cei care apelează la el. Un astfel de specialist primește un comision de la instituția bancară de la care se obține împrumutul.
Băncile scutesc, astfel, efortul și munca propriilor angajați. În plus, este mai profitabil pentru aceste instituții să achite un comision pentru dosarele de creditare intermediate de broker decât să deschidă noi sucursale și să plătească salariile a zeci de angajați.
"Brokerul este remunerat cu același comision, pentru același tip de produs intermediat, indiferent de banca de la care se obține finanțare", a declarat Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance.
"Pentru broker este foarte important să înțeleagă ce stă în spatele nevoii consumatorului și să acționeze doar în acea direcție pentru că un client satisfăcut îl recomandă pe viitor altor persoane. Aproximativ 40% din veniturile viitoare ale brokerului sunt realizate din recomandările clienților satisfăcuți. Un profesionist nu poate trata cu ușurință sau cu lipsă de etică astfel de oportunități", a mai explicat el.
Apar situații în care brokerul oferă sfaturi care nu ajung să se concretizeze în noi împrumuturi acordate de bănci și, astfel, nici nu se traduc în comisioane. Esențială este, în schimb, în aceste cazuri câștigarea încrederii celor care apelează la expertiza sa.
“După ce ajunge să-ți cunoască situația financiară, brokerul te poate informa și ghida mai departe în toate deciziile legate de creditare. Interesul lui trebuie să fie doar în direcția cea mai bună pentru clientul său. Uneori, această direcție poate fi dată printr-un sfat, alteori este vorba despre o refinanțare sau poate fi o dobândă mai bună obținută printr-o simplă negociere cu banca actuală. În aceste situații brokerul nu câștigă comision, sănătatea financiară a clienților primează. Mulțumirea lor este recompensa, iar ulterior, prin recomandarea serviciilor către prieteni și colegi, apar și câștigurile materiale. O casă nu se face într-o zi, cum nici o carieră în brokeraj nu înseamnă doar comisioane”, ne explică Isabela Dozsa, senior credit broker din echipa Imobiliare.ro Finance care își desfășoară activitatea în Timișoara.
“Aproximativ 20% din telefoanele pe care le primesc în căutare de sfaturi se termină cu o soluție benefică pentru client, fără un câștig imediat pentru mine. Știu însă că acel client este câștigat pe viață, el revenind cu încredere ori de câte ori are nevoie de informații din domeniul financiar-bancar”, ne-a mai spus Isabela.