Împrumut bancar cu contract de muncă din străinătate. Ce opțiuni există

23 May 2025

9 minute

Un împrumut bancar e o opțiune rentabilă pe care să o consideri atunci când plănuiești să achiziționezi o proprietate pentru a te reloca sau pentru a o transforma într-o casă de vacanță. 

 

Dacă te afli peste hotare și te interesează un împrumut bancar cu contract de muncă din străinătate, citește mai multe detalii despre pașii necesari, condiții, dar și bănci care acordă un astfel de împrumut. 

 

 

Poți obține un împrumut bancar cu contract de muncă din străinătate?

 

Da, poți accesa un împrumut bancar în România cu veniturile pe care le realizezi în străinătate. 

 

Procesul implică mai multe condiții decât în cazul rezidenților deoarece băncile doresc să se asigure că poți rambursa fără probleme împrumutul pe care ți-l oferă. 

 

Din acest motiv, unii creditori îți vor solicita prezența obligatorie a unui codebitor sau îți vor impune un venit net lunar de cel puțin 7.500 de lei.

 

Care sunt pașii de urmat pentru un împrumut bancar în România cu contract de muncă din străinătate?

 

Achiziția unei proprietăți este o investiție importantă, pe termen lung. Tocmai din acest motiv, este esențial să cunoști cât mai multe detalii înainte de a face acest pas. 

 

1. Compară ofertele de credit – analizează variantele disponibile pentru situația ta financiară, ca să alegi cea mai avantajoasă opțiune

 

2. Calculează ratele lunare – asigură-te că rambursarea creditului nu îți afectează calitatea vieții

 

3. Pregătește dosarul pentru aprobare 

 

4. Găsește proprietatea potrivită, care să corespundă nevoilor tale, dar și criteriilor impuse de bănci (de exemplu, o proprietate este acceptată în garanție dacă este încadrată în gradul de confort 1 și 2)

 

5. Semnează contractul ante-vânzare cumpărare și evaluează proprietatea (e obligatoriu pentru acordarea creditului)

 

6. Finalizează achiziția - semnezi contractul de vânzare-cumpărare și începi plata ratelor lunare. Perioada de creditare poate varia între 15 și 35 de ani.

 

Ce tip de împrumut bancar poți accesa în România cu un contract de muncă din străinătate?

 

Băncile din România acordă românilor din străinătate împrumuturi tip credit ipotecar și Noua Casă.

 

Condițiile de eligibilitate diferă de la un tip de împrumut la altul, dar și de banca pe care o alegi. 

 

Dacă te interesează să afli ce beneficii are fiecare credit înainte să decizi ce e mai potrivit pentru a achiziționa o proprietate, citește o analiză comparativă pentru un credit ipotecar vs Noua Casă. 

 

Ce acte ar fi bine să pregătești pentru obținerea unui împrumut bancar?

 

Cele mai importante acte care se regăsesc pe lista de cerințe de la majoritatea băncilor presupun:

 

- Actul de identificare (buletinul sau pașaportul)

- Contractul de angajare pe perioadă nedeterminată (inclusiv anexele)

- Adeverința de venit care să ateste vechimea în muncă neîntreruptă cel puțin 12 luni și vechime de cel puțin 3-6 luni la locul actual de muncă

- Formularul de taxe (trebuie să conțină informații exacte despre veniturile încasate și impozitul plătit în ultimul an)

- Extrase de cont din ultimele 6 luni 

 

Libra Bank, UniCredit și Credit Europe Bank acceptă documentele în limba engleză, fără să fie nevoie traducerea și legalizarea lor.

 

Împrumut bancar pentru românii din Italia

 

Dacă ai un contract de muncă din Italia, formularul de taxe de care ai nevoie în procesul de creditare se numește Certificazione Unica (CU sau ex-CUD). Este certificatul care atestă veniturile încasate în ultimul an și este de regulă eliberat în luna martie.

 

Împrumut bancar pentru românii din Anglia

 

Românii care au contract de muncă în Anglia au nevoie de formularul de taxe P60. Documentul conține informații despre veniturile încasate în ultimul an, taxele, precum și contribuțiile plătite. 

 

P60 este eliberat în aprilie, atunci când se încheie anul financiar.

 

Dacă te numeri printre cei care doresc să cumpere o casă în România prin credit ipotecar cu venituri din Anglia, descoperă ce opțiuni ai pentru situația ta. 

 

Care sunt băncile din România care oferă un împrumut celor cu contract de muncă din străinătate?

 

Libra Bank, UniCredit Bank, BCR, Credit Europe Bank, Banca Transilvania sunt printre băncile care oferă împrumut celor cu contract de muncă din străinătate.

 

Găsești în continuare principalele caracteristici cheie ale celor 5 bănci prezentate în acest articol:

 

Bancă Potrivit pentru Pro  Contra
Libra Bank Românii din străinătate care vor să acceseze un credit ipotecar de la distanță Preaprobarea poate fi obținută online, iar creditul semnat prin procură notarială Programul Noua Casă nu este disponibil pentru românii cu salariu din străinătate
UniCredit Bank Românii din străinătate cu venituri sub 7.500 lei Acceptă veniturile din străinătate pentru creditul Noua Casă, fără să fie nevoie de traducerea documentelor dacă sunt în limba engleză Vechimea în muncă la angajatorul din străinătate trebuie să fie de cel puțin 2 ani
BCR Românii din străinătate care vor să beneficieze de un proces rapid, cu reduceri de dobândă Nu este obligatorie prezența unui codebitor Banca nu acceptă aplicații din afara Europei, SUA și Canada
Credit Europe Bank Românii din străinătate care încasează venituri dintr-o formă similară PFA Oferă preaprobare online Documentele trebuie traduse și legalizate dacă nu sunt în limba engleză
Banca Transilvania Românii din străinătate care vor oferte de credit competitive BT oferă credit prin programul Noua Casă Documentele trebuie traduse și legalizate
 

Descoperă mai multe bănci care oferă credite ipotecare românilor din străinătate și află cum poți găsi oferta financiară potrivită pentru tine.

 

Ce bănci din România oferă Noua Casă cu contract de muncă din străinătate?

 

Banca Transilvania, BRD și UniCredit Bank sunt printre băncile care acordă creditul Noua Casă românilor care obțin venituri din străinătate.

 

Acest program este de tip guvernamental și funcționează în limita unui plafon alocat. De asemenea, condițiile pot varia în funcție de normele interne ale fiecărei bănci, ceea ce înseamnă că unele cerințe pot diferi de la o instituție la alta.

 

Imobiliare.ro Finance te sprijină în procesul de achiziționare a unui imobil din străinătate în România

 

Imobiliare.ro Finance simplifică procesul de obținere a unui credit ipotecar pentru românii din diaspora.

 

Cu peste 10 ani experiență și brokeri în peste 24 de orașe din România, Imobiliare.ro Finance este pregătit să te sprijine pas cu pas în una dintre cele mai importante decizii de achiziție. 

 

Prin intermediul brokerului de credit, poți verifica dacă ești eligibil pentru un împrumut bancar, fără să intri în contact cu banca sau să călătorești în România.     

    

Care sunt beneficiile unui broker de credite Imobiliare.ro Finance?

 

- Compari ofertele de la mai multe bănci și primești recomandări personalizate pentru situația ta

- Primești sprijin complet pentru pregătirea dosarului

- Beneficiezi de un serviciu 100% gratuit, fără costuri ascunse (conform legii, serviciile brokerilor de credite sunt gratuite pentru clienți)

 

Aplică pentru un credit ipotecar

 

Condiții împrumut bancar cu contract de muncă din străinătate

 

Probabil ai înțeles deja că trebuie să îndeplinești o serie de condiții de eligibilitate pentru a primi un împrumut bancar. Ce nu trebuie să uiți e că aceste criterii pot fi ușor diferite de la un creditor la altul.

 

De regulă, condițiile standard presupun:

 

- Contract de angajare pe perioadă nedeterminată

- Vechime neîntreruptă în câmpul muncii de cel puțin 12 luni și vechime de cel puțin 6 luni la actualul angajator (e necesar să fi trecut perioada de probă)

- Venit lunar net de 7.500 de lei 

- Avans de 15-20% din valoarea proprietății

- Un comportament bun de plată (fără mențiuni în Biroul de Credit)

 

Dacă locuiești și obții venituri în Spațiul Economic European, Marea Britanie, Elveția, Statele Unite ale Americii, Canada și Israel, poți accesa un credit ipotecar în România.

 

E important să găsești un împrumut bancar care să se plieze pe situația ta financiară. 

 

Indiferent că alegi un credit ipotecar sau Noua Casă, analizează cu atenție cerințele și vezi ce e mai avantajos pentru tine.  

 


 

Surse folosite și verificate în 2025:

 

1.  Formularul Certificazione Unica

2. Formularul P60