Credit ipotecar cu venituri din străinătate? Ghid util pentru 2025

scris de Delia Mihuț în categoria Credit ipotecar

17 Apr 2025

13 minute

Să muncești în afara României nu mai este un obstacol atunci când vrei să achiziționezi o locuință. Tot mai multe bănci românești oferă opțiuni de credit ipotecar cu venituri din străinătate, facilitând accesul la finanțare pentru cei care lucrează în afara țării.

 

În continuare, vei afla tot ce trebuie să știi despre acest tip de împrumut, ce bănci oferă astfel de credite și ce pași trebuie să urmezi pentru a aplica.

 

Poți obține un credit ipotecar cu venituri din străinătate?

 

Da, poți obține un credit ipotecar cu venituri din străinătate!

 

Pentru cei care muncesc în afara României, există soluții financiare oferite de bănci românești, însă criteriile de eligibilitate diferă de la o instituție la alta. 

 

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru un credit ipotecar cu venituri din străinătate?

 

Majoritatea instituțiilor solicită dovada unor venituri obținute din contracte de muncă în străinătate, derulate pe o perioadă de minimum 6 luni.

 

Această perioadă poate varia în funcție de creditor, însă este esențial să demonstrezi că venitul tău este suficient pentru a acoperi ratele lunare și cheltuielile obișnuite de trai.

 

Unele bănci impun ca o condiție suplimentară să ai un codebitor pentru credit, care trebuie să îndeplinească aceleași criterii de eligibilitate.

 

Totuși, instituții precum Libra Bank, Credit Europe Bank și BCR nu impun obligatoriu un codebitor la credit.

 

Ce pași sunt necesari pentru a obține un credit ipotecar cu venituri din străinătate?

 

Înainte de a pregăti actele necesare, începe cu o estimare de buget pentru a înțelege ce sumă îți permiți să împrumuți. Acest pas te va ajuta să afli cât de mult poți obține de la băncile românești, în funcție de capacitatea ta de plată.          

   

1. Verifică băncile care oferă credite ipotecare cu venituri din străinătate

 

Unele procese pot fi mai riguroase decât altele, motiv pentru care este bine să ai în vedere ofertele disponibile pe piață pentru a lua decizia cea mai bună.

 

2. Pregătește documentele și solicită oferte de credit

 

Documentele pot să difere de la o bancă la alta, însă de regulă, trebuie să pregătești:

 

- cererea de creditare

- acte de identificare (cartea de identitate, atât pentru tine, cât și codebitor)

- contractul de muncă (inclusiv anexele care pot conține informații importante)

- adeverință de venit care să ateste că ai o vechime în muncă neîntreruptă de cel puțin 1 an și lucrezi de cel puțin 3-6 luni de zile la locul actual de muncă 

- dovada luării în evidență de către autoritatea fiscală a țării în care sunt realizate veniturile 

 

Traducerea și legalizarea documentelor în limba română poate încetini procesul de aplicare, însă Libra Bank, Credit Europe Bank și UniCredit Bank acceptă documente în limba engleză fără a necesita traducere sau legalizare.

 

3. Găsește o proprietate care să îndeplinească cerințele și nevoile tale

 

4. Negociază

 

5. Acceptă oferta și cumpără imobilul

 

În funcție de valoarea pentru care ai optat, perioada creditului poate varia de la 15 ani la 35 de ani.

 

Ce bănci din România oferă credit ipotecar cu venituri din străinătate?

 

Printre băncile din România care oferă credit ipotecar pentru românii din străinătate se numără:

 

- Banca Transilvania

- Libra Bank

- Credit Europe Bank

- UniCredit Bank

- Alpha Bank

- BRD 

- BCR

 

Credit ipotecar Banca Transilvania

 

Persoanele cu venituri în străinătate pot accesa la Banca Transilvania fie creditul imobiliar-ipotecar, fie creditul Prima Casă.

 

Creditul imobiliar-ipotecar BT poate fi accesat în euro sau lei și presupune o contribuție de 15-20% din valoarea imobilului. Această contribuție variază în funcție de destinația creditului, moneda creditului versus moneda în care obții veniturile, precum și dacă deții alte imobile.

 

Deși acest tip de credit este preferat de mulți români, ține cont că banca nu acceptă documentele în limba engleză, ceea ce poate prelungi și crește costurile procesului de aplicare.

 

Credit ipotecar Libra Bank

 

Pentru un credit ipotecar la Libra Bank, banca îți cere cel puțin 20% avans, cerință care poate crește, de exemplu, dacă încasezi venituri în Emiratele Arabe Unite sau Qatar.

 

Dacă vrei să cumperi un apartament de 100.000 de euro, va fi nevoie să plătești un avans de 20.000 de euro, iar dacă deții deja o proprietate, contribuția ta fi de 30%.

 

Libra Bank îți permite să obții preaprobarea creditului online și să împuternicești pe cineva pentru a semna creditul în numele tău. Astfel, nu trebuie să călătorești în România dacă ai găsit deja o proprietate, ai obținut preaprobarea online și ai pe cine să împuternicești. 

 

În caz contrar, dacă preferi să vii în țară pentru semnarea creditului, banca decontează până la 1500 RON pentru biletul de avion. 

 

Libra Bank acceptă inclusiv veniturile încasate ca salariat la propria firmă din străinătate, cu condiția ca firma să fi avut profit în ultimii doi ani. Avansul minim este de 30%, iar cifra de afaceri anuală a firmei este necesar să aibă cel puțin 125,000 RON.

 

Credit ipotecar Credit Europe Bank

 

Procesul de aplicare pentru un credit ipotecar de la Credit Europe Bank (CEB) este simplu și accesibil, cu o cerință de avans de 30-35% din valoarea proprietății.

 

Banca acceptă documentele fără a necesita traducere sau legalizare, facilitând astfel procesul.

 

Pentru cei cu venituri din activități echivalente cu PFA, CEB oferă finanțare de până la 80% din valoarea imobilului. Banca are o preferință pentru solicitanții self-employed care activează în domenii precum IT sau construcții. 

 

Totuși, dacă poți demonstra că nu reprezinți un risc, CEB poate oferi flexibilitate în evaluarea cererii tale. 

 

Credit ipotecar UniCredit Bank

 

Creditul ipotecar UniCredit Bank poate fi o opțiune potrivită dacă ai venituri mai mici de 7.500 de lei, însă trebuie să ai o vechime în muncă de cel puțin 24 de luni

 

Banca analizează venitul cumulat al familiei, care trebuie să fie de minimum 1000 de euro pentru a putea aplica – indiferent dacă venitul provine din străinătate sau România, în cazul în care unul dintre parteneri locuiește în țară.

 

În lipsa unui codebitor cu venituri înregistrate în România, va fi necesar un avans de 40% din valoarea locuinței pe care vrei să o achiziționezi. 

 

UniCredit Bank acceptă documente în limba engleză, fără să fie nevoie de traducere și este una dintre puținele bănci care acordă creditul Prima Casă românilor din diaspora. 

 

Credit ipotecar Alpha Bank

 

Poți accesa un credit ipotecar Alpha Bank fără avans dacă aduci în garanție un imobil suplimentar, cu condiția ca valoarea maximă finanțată să nu depășească 60% din valoarea de piață a imobilelor oferite drept garanție.

 

Deși banca solicită traducerea legalizată a documentelor, în anumite situații acestea pot fi acceptate și într-o limbă de circulație internațională.

 

Alpha Bank permite până la 2 codebitori, însă aceștia trebuie să lucreze și să aibă rezidența în România.

 

Credit ipotecar BRD

 

Când vine vorba de un credit ipotecar la BRD, e important să știi de la început că doar anumite filiale acordă împrumuturi românilor din străinătate.

 

Banca oferă două opțiuni pentru a accesa creditul: fie aplici cu un codebitor cu venituri din România, care poate acoperi cel puțin 130% din valoarea ratei lunare, caz în care avansul scade la 15-20%, sau poți aplica singur, însă trebuie dispui de un avans de 40% din valoarea proprietății.

 

BRD solicită traducerea și legalizarea tuturor documentelor, ceea ce poate implica un efort administrativ suplimentar.  

 

Pe de altă parte, dacă imobilul pe care vrei să-l cumperi are un certificat de performanță energetică A sau B, poți beneficia de reduceri de dobândă

 

Credit ipotecar BCR

 

O nouă bancă ce și-a extins oferta de finanțare pentru românii din străinătate este BCR. 

 

În prezent, banca acceptă venituri în EUR, GBP și USD de la românii care lucrează în Europe, SUA sau Canada.

 

Poți beneficia de termene de rambursare de până la 30 de ani, precum și de reduceri la dobândă dacă încasezi veniturile la BCR. 

 

Nu este necesar să ai un coplătitor pentru un credit ipotecar la BCR, iar dacă documentele sunt în limba engleză, nu este necesară traducerea lor.

 

Ce dobânzi poți accesa pentru un credit ipotecar?

 

Dobânda variază în funcție de perioada de rambursare și de valoarea creditului accesat, însă poate fi redusă dacă alegi un imobil eficient energetic sau dacă închei polițe de asigurare prin aceeași bancă.

 

Bancă Dobândă credit în LEI Dobândă credit în EURO
Banca Transilvania 6,90% pentru primii 3 ani, după care 2,80% + IRCC 5,00% + Euribor 6m
Libra Bank 7,84% primii 3 ani, după care 2,75% + IRCC Nu oferă
Credit Europe Bank 2,75% + IRCC Nu oferă
UniCredit Bank 3,10% + IRCC Nu oferă
Alpha Bank 3,10 + IRCC 5,69% în primii 5 ani, după care 3,75% + Euribor
BRD 4,90% în primii 3 ani, după care 2,29% + IRCC Nu oferă
BCR  4,79% în primii 3 ani, după care 2,7% + IRCC Nu oferă

 

Comparația costurilor a fost realizată pe 17 aprilie 2025.

 

Imobiliare Finance simplifică procesul de cumpărare a unui imobil din România pentru românii din diaspora

 

Accesarea unui credit imobiliar în România poate fi dificilă pentru cei care locuiesc în străinătate, din cauza opțiunilor limitate oferite de bănci și a procesului birocratic complex.

 

Imobiliare Finance oferă suport gratuit celor care doresc să obțină un credit ipotecar, punând la dispoziție experiența unei echipe cu peste 10 ani în domeniu

 

Prezenți în 30 de județe, brokerii de credit de la Imobiliare Finance îți oferă sprijin personalizat în funcție de orașul în care dorești să cumperi. Poți aplica online, direct din străinătate, fără să fie nevoie de prezență fizică în România, în etapele inițiale. 

 

Aplică pentru un credit direct din străinătate

 

Întrebări frecvente

 

1. Pot accesa un credit ipotecar în România dacă sunt self-employed în străinătate?

 

Da, este posibil, însă opțiunile sunt limitate. 

 

Credit Europe Bank (CEB) și Libra Bank oferă finanțare pentru self-employed, dar doar în anumite condiții. De exemplu, CEB are o preferință pentru solicitanții care activează în domenii precum IT sau construcții.

 

2. Sunt considerate eligibile veniturile obținute din dividende?

 

Dividendele, alături de alte surse de venit precum chirii, pensii sau ajutoare guvernamentale nu sunt luate în calcul la evaluarea cererii de credit ipotecar atunci când aplici din străinătate.

 

3. Credit ipotecar vs Prima Casă: ce variantă aleg pentru o proprietate în România?

 

Când cumperi o locuință în România cu un împrumut bancar, e important să alegi opțiunea care se potrivește cel mai bine situației tale financiare. Fie că optezi pentru un credit ipotecar sau Prima Casă, analizează cerințele fiecărui tip de finanțare și alege ce e mai avantajos pentru tine.

 

De exemplu, pentru un credit Prima Casă, valoarea proprietății trebuie să fie între 70.000 și 140.000 de euro. Dacă proprietatea pe care vrei să o cumperi depășește această limită, ofertele de credit ipotecar pot fi o alternativă mai potrivită. Acestea îți permit să accesezi sume mai mari și oferă flexibilitate, fiind disponibile la mai mulți creditori de pe piață.

 

4. Credit ipotecar în euro sau în lei?

 

Un credit în lei poate oferi o opțiune mai sigură și mai convenabilă, însă există riscuri asociate atunci când rata dobânzii este variabilă.

 

Pe de altă parte, un credit în euro implică riscul de fluctuație a cursului de schimb valutar, ceea ce poate determina o creștere a valorii lunare a ratei. De obicei, avansul pentru creditele în euro este de 25%, în timp ce pentru cele în lei este de 20%.

 

5. Credit de nevoi personale în Anglia sau credit ipotecar în România?

 

Un credit de nevoi personale nu necesită justificarea cheltuielilor, dar vine cu restricții—de exemplu, nu poate fi folosit pentru a cumpăra o proprietate în străinătate.

 

Pe de altă parte, un credit ipotecar în România nu necesită un scor de credit, spre deosebire de creditele din Anglia. Totuși, este important să ai un venit stabil pentru a demonstra băncii că poți acoperi ratele și că reprezinți un risc minim pentru acordarea împrumutului.

 


 

Surse folosite și verificate în aprilie 2025:

 

1. Credit ipotecar imobiliar Banca Transilvania

2. Credit ipotecar Libra Bank pentru diaspora

3. Credit ipotecar Credit Europe Bank

4. Costuri credit ipotecar Alpha Bank

5. Credit ipotecar UniCredit Bank

6. Credit ipotecar BRD

7. Credit ipotecar BCR