Credit ipotecar fără codebitor? Este posibil? Citește aici

5 May 2025

5 minute

Printre condițiile impuse de majoritatea băncilor pentru acordarea unui credit ipotecar, se află și prezența unui codebitor ce locuiește și realizează venituri în România. Totuși, nu este un criteriu obligatoriu – unele bănci acceptă garantarea creditului de către o persoană aflată în străinătate, iar altele permit contractarea unui împrumut chiar și fără codebitor. 

 

Află în continuare ce opțiuni ai când obții venituri din străinătate și vrei un credit ipotecar fără codebitor.

 

Ce este un codebitor și de ce ai avea nevoie de unul? 

 

Un codebitor te ajută să accesezi un credit când veniturile tale nu sunt suficiente și nu se încadrează în condițiile impuse de bancă. 

 

Pentru a putea împrumuta o sumă mai mare, banca îți permite să cumulezi veniturile cu cele ale unui codebitor. 

 

De regulă, băncile acceptă rudele de gradul 1, fie că e soțul sau soția, părintele, fratele sau sora, cumnați sau socri. Sunt bănci care acceptă și persoane fizice fără grad de rudenie, dar care au același domiciliu, așa cum este cazul BCR. 

 

Care sunt condițiile pentru un codebitor? 

 

Un codebitor trebuie să îndeplinească aceleași condiții și criterii de eligibilitate ca și titularul creditului. În situația în care tu nu mai poți rambursa împrumutul, codebitorul are obligația legală de a achita integral sumele datorate băncii.

 

Codebitor versus garant credit ipotecar

 

Dacă vrei să accesezi un credit ipotecar singur, trebuie să ai un garant care să garanteze că vei rambursa creditul băncii.

 

Garantul sau girantul este persoana care deține imobilul adus în garanție sau cel care garantează acordarea unui credit cu veniturile pe care le încasează. În cazul în care tu nu mai poți plăti ratele creditului, girantul se angajează să achite datoriile scadente. 

 

Spre deosebire de girant sau garant, un codebitor este un participant activ la credit, iar veniturile sale sunt luate în considerare la analiza gradului de îndatorare, alături de veniturile solicitantului de credit.

 

În cazul în care solicitantul nu reușește să îndeplinească obligațiile contractuale, atât girantul, cât și codebitorul sunt obligați să plătească datoriile scadente ale celui care a solicitat creditul. 

 

Poți lua credit fără să ai un codebitor?

 

Există bănci care nu îți impun să aduci un codebitor din România, așa cum este cazul Libra Bank, Banca Transilvania și Credit Europe Bank

 

Libra Bank solicită o garanție reală imobiliară, iar valoarea evaluată a acesteia trebuie să acopere suma solicitată prin credit.

 

În cazul unui credit ipotecar, imobilul ce urmează să fie cumpărat sau construit este garantat în mod obligatoriu.

 

Când vorbim despre un credit imobiliar, un alt imobil pe care îl deții poate fi acceptat drept garanție, însă este necesară evaluarea bunului de către un evaluator autorizat.

 

Există o soluție mai simplă pentru a obține un credit pentru cumpărarea unei case?

 

Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din grupul Imobiliare.ro, principalul portal de imobiliare din România, ajută românii care locuiesc în străinătate să aplice pentru creditele ipotecare potrivite. 

 

Imobiliare.ro Finance are o echipă de brokeri dedicați în 30 de județe din România, care analizează posibilitățile de finanțare și îți propun cele mai bune opțiuni pentru profilul tău.

 

Economisești timp și beneficiezi de sprijin pas cu pas pentru a înțelege avantajele și dezavantajele fiecărei oferte astfel încât să alegi informat, în acord cu obiectivele tale financiare. 

 

Începe procesul de creditare în România

 

Care sunt riscurile de a contracta un credit fără un codebitor?

 

Atunci când vrei să aplici pentru un credit ipotecar fără un codebitor, banca îți poate oferi un credit cu o valoare mai mică. Creditorul nu dorește să se expune riscurilor și din acest motiv va căuta să se asigure că solicitantul va putea rambursa creditul acordat. 

 

În situația în care veniturile tale nu se încadrează în condițiile solicitate de bancă, nu vei putea accesa un credit ipotecar. Suma veniturilor variază în funcție de fiecare instituție bancară, iar un codebitor reprezintă un sprijin pe care îl poți avea pentru a accesa un credit ipotecar.   

 


 

Surse folosite și verificate în mai 2025:

 

1. Ce este un codebitor sau coplătitor?

2. Cine sunt codebitorii

3. Ce este garantul

4. Credit imobiliar Libra Bank