Credit fără bătăi de cap: cum te ajută un broker de credite să găsești împrumutul potrivit

21 Jul 2025

6 minute

Mulți români încă aleg să meargă direct la bancă atunci când au nevoie de un credit, fie din obișnuință, fie din lipsă de încredere în serviciile unui broker de credite. 

 

Totuși, în ultimii ani, tot mai mulți au început să descopere avantajele colaborării cu un broker. Chiar și așa, încă rămân întrebări și reticențe legate de acest proces. 

 

De aceea, în continuare, vom explica ce face un broker și cum te poate ajuta să economisești timp și energie atunci când vrei să obții un credit ipotecar

 

Ce face un broker de credite?

 

Brokerul de credite acționează ca un partener de încredere care intermediază relația dintre tine și bancă.

 

Este un specialist financiar acreditat de ANPC, care urmează constant cursuri de formare și se informează permanent asupra modificărilor legislative. Cei mai mulți brokeri au lucrat anterior în sistemul bancar, ceea ce le oferă o înțelegere profundă a proceselor interne, cât și a nevoilor clienților. 

 

Concret, un broker de credit:

 

- are cunoștințe în domeniul creditelor și îți explică în termeni clari ce presupune accesarea unui împrumut 

 

- este la curent cu cele mai noi oferte bancare și îți propune soluții adaptate cazului tău

 

- știe specificitățile fiecărei bănci și te sprijină în pregătirea dosarului pentru tipul de credit pe care vrei să-l accesezi

 

- poate accelera procesul de aprobare și, în unele cazuri, poate negocia condiții mai bune

 

Direct la bancă sau alături de un broker de credite? Ce e mai avantajos?

 

Pentru mulți români, experiențele pozitive ale celor apropiați au un impact semnificativ atunci când vine momentul să decidă dacă colaborează sau nu cu un broker. 

 

Chiar dacă pentru mulți banca rămâne o instituție asociată cu încrederea și siguranța, un broker îți poate oferi o soluție mai eficientă. El te ajută să înțelegi întregul context și să compari opțiunile disponibile, astfel încât să alegi cea mai bună variantă adaptată nevoilor tale. 

 

Mai jos am pregătit o analiză care te poate ajuta să iei o decizie.

Broker de credite Direct la bancă

- Acces la oferte de la mai multe bănci

 

- Asistență financiară personalizată

 

- Șanse mai mari de aprobare - brokerul te ghidează către banca potrivită

 

- Economisești timp – un singur punct de contact

 

- Sprijin complet în pregătirea documentelor și compararea ofertelor

- Acces doar la ofertele băncii

 

- Asistență limitată la produsele proprii

 

- Clientul gestionează singur întregul proces

 

- Proces repetitiv la fiecare bancă

 

- Posibilă respingere și reluare cu altă bancă

 
"Un client, respins deja de trei bănci și fără mari speranțe în primirea răspunsului celei de-a patra bancă, era într-o situație delicată.
 
Plătise avansul pentru locuință și se temea că îl va pierde, neavând o direcție clară sau sprijin specializat. În urma primei noastre discuții, am realizat că îndeplinea criteriile de eligibilitate doar pentru o anumită bancă. am pregătit rapid dosarul pentru acea instituție și, în doar câteva săptămâni, am finalizat cu succes tranzacția", declară Alina Jurescu, broker de credite cu 9 ani experiență. 
 

Cum te poate ajuta Imobiliare.ro Finance să obții cel mai potrivit credit ipotecar?

 

Obținerea unui credit ipotecar este un proces complex ce presupune numeroși pași și poate deveni copleșitor atunci când nu știi de unde să începi. 

 

Brokerul îți explică transparent opțiunile pe care le ai, analizează și compară pentru tine ofertele disponibile, dobânzile și costurile aferente unui credit ipotecar, indiferent că vrei să accesezi un credit ipotecar sau o refinanțare pentru un credit deja existent. 

 

Imobiliare.ro Finance colaborează cu majoritatea băncilor și instituțiilor financiare din România, inclusiv Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, BRD, Credit Europe Bank, Exim Bank, First Bank, Garanti Bank, ING, Libra Bank, TBI Bank, UniCredit, Patria Bank și Raiffeisen Bank. 

 

Începe o discuție cu un broker din orașul tău

 

Brokerul acționează ca un intermediar între tine și bancă, reprezentând interesele tale în relația cu instituția financiară. Te sprijină în pregătirea și completarea dosarului de credit și comunică direct cu banca, astfel încât să îți ușureze munca. 

 

Cât costă un broker de credite?

 

Serviciile oferite de brokerul de credite sunt gratuite pentru client, conform legislației în vigoare, OUG 52/2016. 

 

Brokerul primește un comision de la instituțiile bancare partenere, fără să influențeze negativ condițiile sau costurile creditului oferit. 

 

Merită menționat că un broker nu ar trebui să-ți vândă servicii conexe care nu au legătură directă cu creditul ipotecar. Astfel de oferte nu fac parte din procesul standard și ar trebui să le privești cu reticență.

 

Cum alegi cel mai bun broker de credite?

 

Cel mai bun broker de credite e cel care acționează în interesul tău și te sprijină, cu toate soluțiile de care dispune, ca tu să iei cea mai bună decizie. 

 

Atunci când alegi un broker de credite cu care să colaborezi ține cont de experiența acestuia, de băncile partenere cu care lucrează, dar și de reputație.

 

Iată câteva întrebări la care să reflectezi atunci când vrei să colaborezi cu un specialist: 

 

- Comunică clar și transparent despre procesul de creditare și pașii pe care trebuie să îi parcurgi?

 

- Este disponibil să-ți răspundă la nelămuriri?

 

- Vine cu soluții concrete care să te ajute să înțelegi ce e mai avantajos pentru tine?

 

- Îți oferă suport și după ce creditul este aprobat?

 

Potrivit unei analize realizate recent de Imobiliare.ro Finance, 20-30% din munca unui broker este dedicată eliminării prejudecăților și temerilor clienților privind creditele ipotecare. Brokerul răspunde acestor temeri cu argumente și explicații clare pentru a te ajuta să înțelegi procesul și pentru a lua o decizie informată. 

 

Prioritatea lui este ca tu să obții aprobarea creditului în cele mai bune condiții, fără să favorizeze o anumită instituție bancară.