Evoluția dobânzilor în 2024 și scenariile pentru 2025: Ce ar trebui să știe românii?

Cu o inflație în creștere și incertitudini legate de taxele noi, perspectivele nu sunt complet pesimiste pentru anul 2025. Dacă anul 2024 s-a dovedit a fi unul dinamic pentru piața creditelor din România, miza pieței în noul an stă în măsurile adoptate de BNR și de modificările fiscale, subliniază Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.  Vezi AICI interviul complet.

 

 

Anul 2024 a fost marcat de dobânzi constante și o piață în creștere, în ciuda faptului că România s-a clasat anul acesta drept ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

 

Pe parcursul anului dobânzile variabile au rămas cât de cât constante, ușor sub 6% iar proporția creditelor noi și a celor de tip refinanțare a rămas similară cu cea din 2023, aproximativ 60% fiind refinanțări și 40% credite complet noi, explică acesta. Totuși, volumele totale au crescut cu peste 50%, un fenomen susținut de ofertele avantajoase de dobândă fixă oferite de bănci.

 

 

Aceasta tendință, potrivit managing directorului Imobiliare.ro Finance, vine pe fondul unor oferte din ce în ce mai bune de dobândă fixă din partea băncilor. Totodată, cererea pe piața imobiliară a fost puternică, susținută de creșterea veniturilor românilor: „Puterea de cumpărare a fost în creștere pentru că au crescut salariile. Deci chiar dacă a fost inflație, românii și-au putut cumpăra locuințe în continuare. Singura problemă rămâne oferta de pe piață, care este în scădere. Oferta este în scădere de ani de zile și probabil că trendul va continua.”

 

Impactul deciziilor BNR asupra dobânzilor

 

În 2024, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de referință în lunile iulie și august cu câte 0,25 pp, coborând-o la 6,5%. Cu toate acestea, efectul asupra dobânzilor resimțite de consumatori întârzie, iar impactul acestei scăderi se va resimți abia din ianuarie 2025. 

 

Vezi AICI interviul complet.

 

“BNR a dat două semnale anul acesta privind dobânzile cheie care bineînțeles că influențează toate celelalte dobânzi din piață. Semnalele au fost date din iulie și august, deci a fost o reducere cu 0,25 pp în fiecare dintre cele două luni. Practic s-a ajuns la o dobândă de referință de 6,5% coborâtă de la 7%, unde la șapte s-a menținut aproape un an jumate spre doi. Însă, din păcate, cumpărătorii care accesează credite astăzi nu pot beneficia încă de această reducere. Ea a influențat IRCC-ul trimestrului trei. Dar pentru că se aplică cu întârziere, românii vor vedea impactul acestei scăderi ale dobânzii de referință abia din ianuarie 2025,” Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Un factor de incertitudine rămâne inflația care a avut o creștere neașteptată: „Targetul de inflație s-a mărit cu 20%, iar BNR estimează o inflație de aproape 5%, ceea ce nu permite momentan scăderi ulterioare ale dobânzilor,” a explicat acesta.

 

Ce urmează în 2025?

 

Pentru anul viitor, sunt conturate două scenarii:

 

  1. Scenariul optimist: Dobânzile se mențin la nivelul actual sau scad ușor.
  2. Scenariul pesimist: Dobânzile cresc dacă inflația ia o turnură ascendentă.

 

„De exemplu, dacă va crește TVA-ul, inflația poate crește cu dublul diferenței de TVA. Astfel, dacă TVA-ul crește cu 2%, impactul asupra inflației ar putea ajunge la 4% sau chiar mai mult. În acest context, nivelul în care această creștere de taxe va influența inflația va dicta direcția dobânzilor.”

 

Pentru cei care plănuiesc să acceseze un credit, Dan Niculae sugerează că actuala perioadă este una favorabilă, deși cu unele precauții: „Nu aș zice că urmează un an catastrofic, dar este clar că trebuie să fim atenți la evoluțiile economice și să luăm decizii informate.”

 

Un trend notabil este creșterea importanței brokerilor de credite, pe fondul unei piețe tot mai educate: „Din ce în ce mai mulți oameni discută cu un broker înainte să iasă în piață la cumpărături. Într-o piață educată, rolul experților devine mai important.”

 

 Vezi AICI interviul complet.