Vești bune pentru românii care vor credite ipotecare. Ce se schimbă din ianuarie 2025?

Din 1 ianuarie 2025, valoarea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) scade de la 5,99% la 5,66%, fapt ce îi va ajuta pe români fie să obțină sume puțin mai mari cu aceleași venituri atunci când accesează un credit ipotecar, fie să plătească rate ușor mai scăzute.

 

Banca Națională a României a redus în două etape, pe parcursul lui 2024, dobânda-cheie de la 7% la 6,5%, în contextul în care inflația a urmat o traiectorie descendentă, iar venitul mediu al populației a crescut. Băncile au venit, totodată, cu oferte tot mai avantajoase de dobândă fixă pentru cei care și-au dorit să obțină finanțare pentru a-și cumpăra locuințe. Toate acestea au influențat evoluția IRCC, dar valoarea sa scăzută ajunge să fie aplicată la creditele consumatorilor abia din ianuarie 2025.

 

"IRCC ajunge, în sfârșit, la o valoare din urmă, de 5,66%, deci pierde teren, ceea ce ne ajută în continuare și ne dă speranță că lucrurile vor fi bine. Sperăm să se mențină în continuare dobânzile fixe", a declarat Cătălina Roibu, broker de credite din cadrul rețelei Imobiliare.ro Finance în timpul webinarului "Întreabă Expertul", organizat recent de Imobiliare.ro.

 

Concret, pentru cei care optează pentru un credit ipotecar cu dobândă fixă, de exemplu pe o perioadă de 3 sau de 5 ani, o valoare mai scăzută a IRCC ar însemna că pot accesa sume puțin mai mari câștigând același venit. Să luăm un exemplu simplu. O persoană cu un venit net lunar de 5.000 de lei poate să plătească o rată de 2.000 de lei, la un grad de îndatorare de 40%. În momentul de față, această persoană ar putea să obțină un împrumut de aproximativ 275.500 de lei, dar de la 1 ianuarie suma creditabilă crește la 284.500 de lei.

 

Află și tu câți bani poți obține pentru a-ți cumpăra o locuință în 2025.

 

În cazul celor care au credite ipotecare cu dobândă variabilă, scăderea IRCC de la 5,99% la 5,66% va însemna o ușoară reducere a ratelor. În cazul unui credit de 300.000 de lei, pe o durată de 30 de ani, cu o marjă fixă de 2,3%, plătești rată în prezent 2.262 de lei pe lună. Din ianuarie, rata urmează să scadă, conform calculelor brokerilor Imobiliare.ro Finance, la 2.192 de lei.

 

 

La ce ne putem aștepta la începutul lui 2025?

 

Scenariul optimist pentru 2025 mizează, potrivit declarațiilor făcute de Cătălina Roibu în cadrul webinarului "Întreabă Expertul", pe păstrarea dobânzii-cheie la același nivel, cel puțin în prima parte a anului viitor, și pe menținerea ofertelor de dobândă fixă, care au devenit tot mai atractive în ultimul an.

 

Cea mai bună ofertă de dobândă fixă disponibilă, în momentul de față, celor care își doresc să acceseze un credit ipotecar este de 4,9%, în condițiile în care la finele lui 2023 era de 5,75%.

 

Nu trebuie să neglijăm, însă, faptul că pentru a beneficia de oferte cât mai avantajoase de dobândă fixă fie cel care aplică, fie locuința care urmează să fie cumpărată prin credit trebuie să întrunească o serie de condiții stricte. Contactează un broker Imobiliare.ro Finance pentru a afla mai multe detalii.

 

 

În ultimele luni, au existat unele aspecte care îi fac pe specialiștii din domeniul de creditare să privească cu un grad mai ridicat de prudență evoluția pieței pe termen mediu. Discutăm aici despre problema deficitului bugetar, care a urcat la 6,19% din PIB, despre potențiala instabilitate politică din România și despre posibile majorări ale taxelor și impozitelor odată cu încheierea anului electoral.

 

Evoluția cursului valutar poate influența, de asemenea, în mod direct prețurile locuințelor, fapt ce se traduce automat în valori mai mari ale creditelor în lei accesate de români. De altfel, apartamentele s-au scumpit deja în 2024 cu 14%, iar oferta tot mai limitată disponibilă cumpărătorilor are, de asemenea, potențialul de a pune presiune pe prețuri, în contextul unei cereri ridicate.