Parteneriate de succes cu brokerii Imobiliare.ro Financ...
Cele mai bune parteneriate dintre brokerii Imobiliare.ro Finance și ag...
Programul guvernamental Noua Casă urmează să fie disponibil românilor și în 2025. Plafonul anticipat pentru anul acesta va fi similar cu cel din 2024, de cel mult 1 miliard de lei, spun reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
“Vom merge tot pe un plafon maxim de 1 miliard de lei, programul va rămâne neschimbat pentru că atunci când piața funcționează corect aceste măsuri anticiclice își dovedesc impactul în economie. (...) Așa trebuie să funcționeze un instrument financiar, să nu intervină asupra cererii și ofertei”, a declarat recent Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.
Cine poate lua un credit Noua Casă
Orice român poate aplica pentru a obține un credit Noua Casă, dacă la data solicitării împrumutului nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită aceasta, sau deține o locuință obținută prin orice alt mod în afară de program, care are o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați.
Poți cumpăra o singură locuință prin Noua Casă. În plus, trebuie să îndeplinești și condițiile specifice prevăzute de băncile care participă la program.
Ce locuințe poți cumpăra cu un credit Noua Casă
Dacă cerințele programului guvernamental vor rămâne neschimbate în 2025, atunci vei putea achiziționa prin intermediul său locuințe noi sau vechi, astfel:
* locuințe scoase la vânzare cu un preț de cel mult 70.000 de euro, indiferent dacă sunt noi, vechi sau consolidate. Avansul minim obligatoriu este în acest caz de 5%, iar procentul de garantare este de până la 50%;
* locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, cu un preț cuprins între 70.001-140.000 de euro, pentru care documentele de recepție a lucrărilor de construcție au fost semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului. În acest caz avansul minim este de 15%, iar procentul de garantare este de până la 60%;
* locuințe al căror preț depășește plafoanele menționate mai sus, cu condiția achitării diferenței din surse proprii.
Ce trebuie să știi înainte să iei un credit Noua Casă în 2025
În cazul unui credit Noua Casă nu poți opta pentru o perioadă de dobândă fixă de 3-5 ani, ai doar alternativa dobânzii variabile. Aceasta este formată din marja fixă a băncii, 2%, și IRCC.
Valoarea IRCC se modifică o dată la trei luni. În momentul de față, IRCC a ajuns la 5,66%. Din aprilie urmează să scadă la 5,55% și să-și mențină noua valoare până la finele lunii iunie.
La ora actuală, băncile vin în întâmpinarea celor care vor să ia un credit ipotecar cu oferte de dobândă fixă de cele mai multe ori mai avantajoase decât cele aferente unui împrumut luat prin programul Noua Casă. Există inclusiv oferte de dobândă fixă sub 5% pe o perioadă de 3 ani.
Marele avantaj al programului Noua Casă este dat de opțiunea avansului redus, de doar 5%, valabilă pentru proprietățile de cel mult 70.000 de euro. Aceasta le vine în ajutor celor care nu au posibilitatea de a strânge avansul minim de 15% necesar accesării unui credit ipotecar standard.
Gradul maxim de îndatorare pe care îl poți avea la un credit Noua Casă este de 45%, similar cu cel aferent unui credit ipotecar standard destinat cumpărării primei locuințe.
La semnarea finală, trebuie să depui în cont contravaloarea a trei rate, un așa-zis depozit colateral, sumă care va rămâne blocată până la finalizarea creditului.
Durata de analiză este mai mare în cazul unui credit Noua Casă față de cea aferentă unui credit ipotecar standard. După ce este aprobat de bancă, dosarul este trimis la FNGCIMM. În general, durata analizei poate depăși o lună.
Printre costurile pe care le vei avea se va număra și un comision anual de garantare către FNGCIMM, calculat la sold. În 2024, acesta a fost de 0,15%.
În principiu, o locuință cumpărată prin intermediul programului Noua Casă nu poate fi vândută în primii 5 ani și creditul nu poate fi refinanțat. În ultimul timp, însă, au existat excepții și au fost eliberate acorduri și înainte de încheierea acestei perioade.
Dacă ți-ai propus să-ți cumperi în viitorul apropiat o locuință, îți recomandăm să apelezi la un broker de credite din cadrul rețelei Imobiliare.ro Finance pentru a afla dacă un credit Noua Casă este sau nu cea mai avantajoasă opțiune în cazul tău. Contactează aici un specialist.
Sursă foto: Freepik