Revine apetitul românilor pentru credite. Tendințele pi...
Piața de creditare revine în forță, după o perioadă extrem de grea mar...
Bugetul alocat în 2025 pentru programul guvernamental Noua Casă va fi de 500 de milioane de lei, a anunțat ministrul de Finanțe Tanczos Barna. Discutăm, astfel, despre înjumătățirea plafonului față de 2024.
"Programul continuă în acest an și am prevăzut un buget suficient de mare ca să fie continuat. În cazul în care va exista spațiul fiscal, anul acesta, vom mai putea opera modificări după rectificare. Important a fost să-l putem continua și în 2025 și să meargă mai departe pentru cei care au nevoie de astfel de programe", a declarat ministrul Finanțelor într-o intervenție avută la emisiunea Bună Dimineața România.
"Programul nu este subfinanțat, este important că avem un buget și în 2025 pentru acesta", a ținut să menționeze Tanczos Barna.
Potrivit directorului general al FNGCIMM, această reducere a plafonului, de la 1 miliard de lei la 500 de milioane de lei, este în acord cu cerințele Fondului Monetar Internațional (FMI).
"A fost și solicitarea FMI, din moment ce nu am consumat nici jumătate din bugetul pe anul trecut. Era normal să cerem un buget mai mic", a declarat Dumitru Nancu pentru Wall-Street.ro.
Scăderea plafonului, o veste atât de rea?
Pe parcursul anului trecut, doar 47% din fondurile disponibile în cadrul programului Noua Casă au fost și consumate. Reprezentanții FNGCIMM recunosc că dobânzile ridicate aferente unui astfel de împrumut au fost, cel mai probabil, și motivul principal care a dus la domolirea cererii.
"Până acum, cererea nu a fost atât de mare deoarece și dobânzile au fost destul de ridicate. Probabil, o dată cu reducerea dobânzilor va crește din nou și cererea, iar dacă va fi nevoie de mai multe fonduri vom cere mai mulți bani pentru program", a explicat Nancu.
Apetitul redus pentru creditele Noua Casă s-a putut observa și în cazul românilor care au apelat la brokerii din rețeaua națională Imobiliare.ro Finance pentru a obține finanțarea necesară realizării unei achiziții imobiliare.
"În cadrul împrumuturilor acordate prin intermediul acestui program guvernamental dobânda fixă nu este prevăzută, doar cea variabilă. Având în vedere valorile destul de ridicate ale IRCC din prima jumătate a acestui an, la care se adaugă marja fixă a băncii de 2%, discutăm despre credite pentru care beneficiarii trebuie să achite o dobândă de aproape 8%, în condițiile în care un credit ipotecar standard poate fi accesat cu dobânzi fixe ce pornesc chiar și de la 4,8%", a explicat Andrei Cazacu, National Development Manager Imobiliare.ro Finance.
Valoarea IRCC a scăzut ușor la începutul acestui an, la 5,66%. Nivelul acesta se va menține până la finele lunii martie. Din aprilie, IRCC coboară la 5,55% până la sfârșitul lunii iunie.
Marele avantaj pe care îl prezintă un credit accesat prin intermediul acestui program este acela că poți achita un avans de doar 5% pentru locuința pe care ți-o dorești, în cazul în care aceasta se vinde cu un preț de cel mult 70.000 de euro. În cazul locuințelor mai scumpe, avansul necesar este de 15%, similar cu cel aferent unui credit ipotecar standard.
"Cei care nu dețin avansul minim de 15% și sunt interesați de un credit Noua Casă ar trebui să facă primii pași pentru a se asigura că vor obține unul în 2025 apelând deja la un broker de credite. Programul va fi demarat, cel mai probabil, în următoarele săptămâni", a mai adăugat reprezentantul Imobiliare.ro Finance.
Noua Casă este o formă îmbunătățită a programului Prima Casă, lansat în 2009. De atunci și până în prezent, au fost acordate aproape 330.900 de garanții și promisiuni de garantare prin intermediul său.
Tinerii cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani sunt cei care apelează cel mai des la Noua Casă, iar finanțările sunt solicitate, în general, pentru apartamente cu suprafețe cuprinse între 50 și 100 mp.
Află dacă un credit ipotecar Noua Casă este cea mai bună variantă pentru tine. Contactează aici un broker de credite din rețeaua Imobiliare.ro Finance.