Cu cât îți crește rata, dacă pierzi trenul cotei reduse de TVA de 9%?

scris de Corina Varlan în categoria Stiri

17 Jul 2025

5 minute

Cumpărătorii care vor să mai beneficieze de cota redusă de TVA de 9% pentru achiziția unei locuințe noi au intrat într-o adevărată cursă contra cronometru. Potrivit noilor condiții impuse acestora, identificarea locuinței, semnarea antecontractului și plata unui avans de minimum 20% trebuie să fie realizată până la 1 august 2025. Mai mult, proprietatea trebuie să fie finalizată și livrată viitorului proprietar până la 1 august 2026 pentru ca acesta să plătească TVA 9%. 

 

Un astfel de scenariu poate să devină în multe cazuri imposibil de transformat în realitate, dacă luăm în considerare faptul că achiziția unei locuințe este pentru români una dintre cele mai importante decizii financiare realizate pe parcursul vieții. În plus, graba nu este recomandată pentru că poate transforma visul de a deveni proprietar într-un coșmar pe termen lung, în cazul în care fie nu ești atent cu finanțele familiei tale și te îndatorezi mai mult decât ar trebui, fie faci rabat de la calitatea construcției pentru a beneficia de un cost mai mic.

 

Probabil că te întrebi deja cu cât ar urma să-ți crească cheltuielile, dacă pierzi trenul TVA-ului de 9%. Brokerii Imobiliare.ro Finance îți vin în ajutor cu o serie de calcule care îți arată exact cât vei plăti în plus pentru viitoarea locuință la un TVA de 21%, ce valoare ar trebui să aibă creditul tău ipotecar pentru a-ți permite finalizarea tranzacției, dar și care va fi rata ta lunară și ce sumă vei rambursa la final.

 

Luăm ca exemplu un apartament nou cu o suprafață de 42 mp, scos la vânzare pentru suma de 95.000 euro+TVA. 

 

O astfel de locuință ar fi putut fi cumpărată cu TVA de 9%, dar livrarea sa către viitorul proprietar nu poate fi făcută de către dezvoltator decât în septembrie 2026. Astfel, este încălcată una dintre noile condiții impuse românilor care vor să beneficieze de cota redusă de TVA. 

 

În acest caz, viitorul cumpărător trebuie să achite cota standard de TVA de 21% pentru a finaliza tranzacția. 

 

Practic, costul total de achiziție crește pentru acel apartament de la 103.550 euro (echivalentul a 524.998 lei) la 114.950 euro (582.796 lei), rezultând o diferență de 11.400 euro (57.798 lei) care trebuie să fie acoperită acum de cumpărător.

 

Să zicem că acesta are nevoie de un împrumut pentru a finaliza tranzacția și că alege durata maximă de rambursare a creditului, de 30 de ani. Pentru mai multă predictibilitate, cumpărătorul optează, totodată, pentru un credit ipotecar în lei cu dobândă fixă, să spunem de 4,79% în primii 3 ani, și achită avansul minim de 15% solicitat de bancă.

 

Majorarea cotei TVA, care ridică implicit prețul final al apartamentului luat ca exemplu, duce la creșterea valorii împrumutului necesar achiziției cu aproximativ 49.000 lei, de la 446.248 lei la 495.377 lei.

 

Rata pe care cumpărătorul trebuie să o achite lunar în primii trei ani de la achiziția locuinței se majorează, la rândul său, cu 270 lei - de la 2.455 lei la 2.725 lei, iar în final acesta rambursează cu circa 123.200 lei în plus, dacă luăm în considerare din anul patru o dobândă variabilă formată din marja băncii de 2,1%+IRCC.

“Creșterea TVA-ului și a prețurilor nu va opri oamenii să cumpere locuințe. O vor face în continuare, însă mai atent și mai rațional. Atât timp cât rata lunară e suportabilă, visul unei locuințe rămâne realist. În plus, reglementările BNR privind gradul de îndatorare nu se modifică, ceea ce oferă o formă de stabilitate: clienții nu vor fi forțați să se împrumute peste posibilități, iar băncile continuă să fie prudente”, explică Maria Crețu, broker de credite Imobiliare.ro Finance.

Dacă în momentul de față consideri că ai identificat o locuință care se poate încadra în noile condiții impuse cumpărătorilor pentru a beneficia de cota redusă de TVA și îți propui să faci până la finalul acestei luni toate eforturile necesare pentru a semna antecontractul, pentru a plăti avansul și pentru a obține un împrumut, atunci îți recomandăm să apelezi la sprijinul unui broker de credite profesionist.

 

Acesta te ajută, în primul rând, să nu pierzi timpul mergând de la o bancă la alta pentru a afla ofertele de finanțare disponibile și condițiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinești pentru obținerea împrumutului. Brokerul selectează din start pentru tine cele mai avantajoase oferte de finanțare, luând în considerare atât valoarea și tipul locuinței pe care îți dorești să o cumperi, cât și situația ta financiară. Astfel, ai siguranța că ai obținut creditul potrivit pentru tine.

 

Mai mult, un broker de credite te poate ajuta în unele cazuri să urgentezi obținerea împrumutului sau să negociezi unele condiții mai avantajoase. În plus, un astfel de specialist este alături de tine pe tot parcursul procesului de achiziție, până la semnarea actelor la notar, iar serviciile sale sunt gratuite conform legii.