Un credit ipotecar cu dobândă fixă pare o alegere avantajoasă în acest moment dacă vrei o soluție ce oferă predictibilitate și protecție împotriva inflației.
Dacă te interesează un astfel de credit și vrei să înțelegi dacă e potrivit pentru profilul tău financiar, citește în continuare.
De ce să alegi un credit ipotecar cu dobândă fixă în 2025?
Un credit cu dobândă fixă îți permite o planificare mai clară a bugetului, cu atât mai mult într-un context geopolitic și economic instabil.
Concret, vei plăti aceeași rată lunară pe parcursul unei perioade limitate sau pe întreaga durată a creditului, în funcție de banca aleasă. Dacă dobânzile pe piață cresc, o rată fixă te va proteja de aceste majorări.
În luna februarie a acestui an, cea mai bună dobândă fixă disponibilă pe piața de creditare a fost de 4,79% un procent în scădere față februarie 2024, când dobânda a fost de 5,75%.
Cum funcționează un credit ipotecar cu dobândă fixă?
Inițial, banca îți oferă o perioadă cu dobândă fixă, urmată de una cu dobândă variabilă.
De obicei, perioada fixă este de 3 sau 5 ani. În anumite cazuri, poți opta pentru o dobândă fixă pe 10 ani, cum oferă BCR, sau chiar pentru întreaga durată a creditului, așa cum este posibil la BRD.
După încheierea perioadei fixe, dobânda devine variabilă și este calculată pe baza indicelui IRCC, la care se adaugă marja băncii, care variază între 1,9% - 2,09%.
Credit ipotecar cu dobândă fixă sau variabilă: avantaje și dezavantaje
Citește mai jos o comparație între cele două tipuri de dobânzi pentru a înțelege mai bine avantajele și dezavantajele fiecăruia:
Avantaje și dezavantaje credit ipotecar cu dobândă fixă
Avantaje
- Predictibilitate financiară - plătești aceeași sumă lunar și știi cum să îți planifici bugetul pentru o perioadă de timp
- Protecție împotriva creșterii dobânzilor - rata rămâne neschimbată dacă IRCC crește și nu ești impactat de fluctuațiile financiare
- Costuri mai reduse
Dezavantaje
- Inflexibilitatea ratei - dacă IRCC scade, continui să plătești aceeași dobândă
Avantaje și dezavantaje credit ipotecar cu dobândă variabilă
Avantaje
- Posibilitatea de a beneficia de scăderea ratelor dacă dobânzile de referință scad
Dezavantaje
- Imprevizibilitatea plăților lunare cauzate de fluctuațiile pieței (rata poate varia)
- Riscul creșterii ratelor pe fondul unei inflații
- Risc de supraîndatorare dacă ratele cresc, iar veniturile tale rămân la fel
Poți analiza concret ce tip de dobândă este mai avantajos pentru tine cu ajutorul Imobiliare Finance. Prin intermediul unui broker de credite poți înțelege mai bine ofertele bancare, dobânzile și costurile adiacente astfel încât să îți faci o planificare realistă.
Poți accesa un credit ipotecar cu dobândă fixă pe toată perioada?
Da, poți alege un credit ipotecar cu dobândă fixă pe toată perioadă, însă această opțiune nu este disponibilă la toate băncile din piață.
BRD, de exemplu, oferă o dobândă fixă de 7,99% pe întreaga perioadă dacă ai un avans minim de 20% și imobilul adus în garanție are certificat de performanță energetică clasa A.
Ce bănci oferă cele mai bune credite ipotecare cu dobândă fixă?
Indiferent că alegi un credit ipotecar cu dobândă fixă pe o perioadă de 3, 5, 10 sau pe întreaga durată, cel mai bun credit ipotecar e cel care se potrivește cel mai bine situației tale specifice și a obiectivelor tale.
Tendințele actuale indică o scădere a dobânzilor fixe ceea ce le face o alegere mai avantajoasă inclusiv în detrimentul creditelor Noua Casă.
Vezi în continuare 5 cele mai avantajoase credite ipotecare cu dobândă fixă, selectate în funcție de dobânda competitivă.
Informațiile sunt orientative și pot varia în funcție de circumstanțele tale.
Bancă | Dobândă fixă | Dobândă variabilă după perioada fixă |
BRD | 4,90% primii 3 ani | 2,29 + IRCC |
ING | 5,99% primii 5 ani | 2,09% + IRCC |
UniCredit | 4,89% primii 3 ani | 2,3% + IRCC |
BCR | 4,79% primii 3 ani | 2,1% + IRCC |
Banca Transilvania | 5,05% in primii 3 ani | 2,29% + IRCC |
Dobânzile prezentate în acest tabel includ o reducere cuprinsă între 0,29% și 1,75%, valabilă dacă alegi să îți încasezi veniturile la banca respectivă. În anumite situații, această reducere presupune și încheierea unei asigurări de viață.
Când merită să alegi un credit ipotecar cu dobândă fixă?
Un credit ipotecar cu dobândă fixă poate fi o variantă avantajoasă pentru tine dacă ai venituri stabile și preferi să plătești aceeași rată lunară.
De asemenea, dacă ai o toleranță scăzută la risc, un astfel de credit îți oferă mai multă predictibilitate și nu de depinde de fluctuațiile din piață.
Dacă perioada cu dobândă fixă a creditului tău se apropie de final și urmează trecerea la dobânda valabilă, poți lua în calcul o refinanțare de credit. Această opțiune te poate ajuta să reduci rata lunară sau chiar să scurtezi durata totală a creditului, mai ales în contextul în care dobânzile fixe disponibile în prezent sunt mai avantajoase.
Surse folosite și verificate în acest articol: