Trei tendințe de pe piața de creditare pe care trebuie să le știi dacă vrei să-ți cumperi o locuință

La ce ne putem aștepta până la finele lui 2025? Specialiștii Imobiliare.ro Finance îți explică, mai jos, principalele tendințe apărute la nivelul pieței de creditare în prima parte a acestui an și ce efecte pot avea ele în următoarea perioadă.

 

IRCC urmează să scadă din aprilie, apoi își va menține cel mai probabil nivelul în jurul acestei valori până la finalul anului.

 

Reducerea dobânzii-cheie, de la 7% la 6,5%, în vara anului trecut a făcut ca românii care au fost interesați de accesarea unui credit ipotecar în 2025 să se bucure de un IRCC mai mic abia de la începutul acestui an. Discutăm despre o scădere de la 5,99% la 5,66%, ceea ce se traduce în sume puțin mai mari care pot fi accesate cu aceleași venituri.

 

O nouă reducere a valorii IRCC, la 5,55%, este așteptată de la începutul lunii aprilie, aceasta având potențialul de a stimula cererea pe toate segmentele pieței rezidențiale. Noua valoare se va menține până la sfârșitul lunii iunie. Cât timp BNR nu va reduce, însă, dobânda-cheie, pe parcursul anului în curs nu vom vedea variații mari ale IRCC.

 

 

“Estimăm că nu vor exista reduceri ale dobânzii-cheie cel puțin până în vară, astfel că IRCC se va menține anul acesta în jurul valorii de 5,5%. Este și normal în condițiile în care avem din nou o prognoză de inflație revizuită în creștere față de estimările anterioare, există riscuri provenite dintr-o instabilitate geopolitică și un război comercial, riscuri legate de costurile împrumuturilor externe ale României din cauza rating-urilor negative, un deficit bugetar cu surse incerte de acoperire, iar cursul leu-euro continuă să fie sub presiune. Sunt semnale că după alegeri pot urma creșteri de taxe, care pot genera inflație suplimentară, ceea ce poate încetini și mai tare scăderea dobânzilor”, a explicat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

 

Dobânzile fixe în scădere au făcut creditele ipotecare standard mai avantajoase ca Noua Casă.

 

Românii care și-au dorit să facă o achiziție imobiliară și au avut nevoie de finanțare de la bancă pentru a deveni proprietari au putut beneficia în ultima perioadă de oferte din ce în ce mai avantajoase de dobândă fixă.

 

Dacă anul trecut, în februarie, cea mai bună dobândă fixă disponibilă pe piața de creditare era de 5,75%, la finele lunii trecute aceasta era de 4,79%. Desigur, aceste oferte sunt dedicate achiziției unor locuințe moderne și vin la pachet cu o serie de criterii de eligibilitate pe care trebuie să le bifeze cei interesați să obțină un împrumut.

 

Creditele ipotecare standard cu dobândă fixă pe o perioadă de 3 sau 5 ani au ajuns să fie mai avantajoase chiar și decât varianta unui împrumut prin programul guvernamental Noua Casă. În cazul acestuia din urmă beneficiarii pot opta doar pentru dobânda variabilă. Prețurile practicate pe piața rezidențială restrâng și ele semnificativ numărul locuințelor care pot fi achiziționate în cadrul programului, acesta rămânând o opțiune în special pentru cei care nu au posibilitatea de a strânge avansul necesar accesării creditului.

 

Creditarea are potențialul de a crește mai accelerat pe parcursul acestui an.

 

În luna ianuarie s-au vândut aproximativ 30.800 de case, terenuri și apartamente în România, cu circa 6.400 mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Din total, 8.400 au fost unități individuale, cu 17% mai puține decât în ianuarie 2024, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

 

Numărul ipotecilor s-a menținut, însă, la un nivel relativ constant, chiar cu o ușoară creștere, în ciuda scăderii numărului de tranzacții, ceea ce ne arată o evoluție pozitivă a ponderii creditului în achizițiile imobiliare la început de an. 

 

“Nivelul depozitelor bancare ale populației a scăzut ușor în ianuarie, însă există estimări că va reveni la o creștere moderată pe parcursul anului, în timp ce creditarea va crește puțin mai accelerat, ducând la o creștere a raportului credite/depozite. În același timp, statul a devenit un concurent serios în atragerea lichidităților prin împrumuturi pentru finanțarea deficitului, o evoluție care pe termen scurt obligă băncile să mențină dobânzi atractive la depozite”, a declarat Dan Niculae. 

 

AFLĂ AICI și detalii despre tendințele identificate de specialiștii Imobiliare.ro la nivelul pieței rezidențile.

 

Sursă foto: Freepik