Veste bună pentru românii cu credite. Ce se schimbă din 1 aprilie?

Din 1 aprilie 2025, valoarea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) scade de la 5,66% la 5,55%, fapt ce le va aduce beneficii atât românilor care au deja credite, cât și celor care intenționează să acceseze finanțare.

 

 

"Dacă ai un credit ipotecar cu dobândă variabilă sau un credit de nevoi personale legat de IRCC, o scădere a acestuia înseamnă o rată mai mică. Depinde care este procentul exact de scădere. Acesta se aplică la soldul creditului și duce la reducerea sumei lunare de plată", a explicat Andrei Cazacu, National Development Manager Imobiliare.ro Finance. 

 

La un credit ipotecar, de exemplu, dobânda variabilă este formată din marja băncii, la care se adaugă valoarea IRCC. Marja băncii se încadrează, în general, în intervalul 1,9%-3%.

 

Făcând un calcul simplu putem spune că la un credit de 300.000 de lei cu dobândă variabilă, cu o marjă de 2,1%, la care se adaugă valoarea IRCC din prima parte a acestui an (5,66%), rata ajunge la 2.151 de lei. Din 1 aprilie, rata lunară coboară la 2.131 lei.

 

Atenție, însă, în cazul în care ai luat recent un împrumut de la bancă pentru a cumpăra o locuință și ai optat pentru o variantă cu dobândă fixă în primii 3 sau 5 ani, atunci scăderea IRCC nu-ți va influența ratele actuale.

 

"În momentul în care alegi tipul de dobândă pentru un credit ipotecar pe o perioadă mai lungă de timp, 20-30 de ani, inevitabil vei avea un interval în care dobânda va fi variabilă. În această perioadă pot exista avantaje sau dezavantaje, în funcție de contextul economic în care ne aflăm. Important este să profităm de oportunitățile care ne ies în cale - în momentele în care pe piață există dobânzi fixe mici, să refinanțăm creditele cu dobândă variabilă, iar în momentele în care avem dobânda fixă mare și un IRCC semnificativ mai mic să refinanțăm printr-un credit cu dobândă variabilă", a mai explicat reprezentantul Imobiliare.ro Finance.

 

Andrei Cazacu a mai menționat și că un broker de credite este specialistul la care este recomandat să apelezi în astfel de situații pentru a găsi cea mai bună opțiune de refinanțare.

 

Un alt beneficiu pe care îl poți avea pe fondul reducerii valorii IRCC este acela de a accesa sume puțin mai mari, cu aceleași venituri. Află și tu câți bani poți obține pentru a-ți cumpăra o locuință în 2025.

 

Cum va evolua IRCC în 2025?

 

IRCC se va menține la nivelul de 5,55% până la finele lunii iunie. Cât timp BNR nu va mai reduce, însă, dobânda-cheie, pe parcursul anului în curs nu vom vedea variații mari ale IRCC.

 

“Estimăm că nu vor exista reduceri ale dobânzii-cheie cel puțin până în vară, astfel că IRCC se va menține anul acesta în jurul valorii de 5,5%. Este și normal în condițiile în care avem din nou o prognoză de inflație revizuită în creștere față de estimările anterioare, există riscuri provenite dintr-o instabilitate geopolitică și un război comercial, riscuri legate de costurile împrumuturilor externe ale României din cauza rating-urilor negative, un deficit bugetar cu surse incerte de acoperire, iar cursul leu-euro continuă să fie sub presiune. Sunt semnale că după alegeri pot urma creșteri de taxe, care pot genera inflație suplimentară, ceea ce poate încetini și mai tare scăderea dobânzilor”, a declarat recent și Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

 

Află aici ce alte tendințe există anul acesta pe piața de creditare.

 

Sursă foto: Freepik