Credit ipotecar Libra Bank cu venituri din străinătate

23 May 2025

7 minute

Dacă te numeri printre cei cu venituri din străinătate și vrei să accesezi un credit pentru a-ți cumpăra o casă, Libra Bank ar putea fi o opțiune pe care să o iei în calcul.

 

Citește despre condițiile de eligibilitate, acte, dar și costuri de care să ții cont atunci când alegi un credit la Libra Bank. 

 

 

Ce credit ipotecar oferă Libra Bank românilor cu venituri din străinătate?

 

Libra Bank oferă Creditul Ipotecar Diaspora pentru românii care obțin venituri din Spațiul Economic European, Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Emiratele Arabe Unite și Israel.

 

Creditul ipotecar Libra poate fi accesat în lei sau euro, iar avansul minim necesar variază între 20% și 35% din valoarea proprietății, în funcție de țara în care încasezi veniturile.  

 

Care sunt condițiile de eligibilitate pentru un credit Libra Bank?

 

Pentru a accesa un credit Libra Bank atunci când ai un contract de muncă în străinătate, trebuie să îndeplinești câteva condiții de bază:

 

- Ai venituri nete cu caracter de continuitate

- Vechime în muncă de cel puțin 6 luni

- Venituri lunare nete de cel puțin 7.500 RON (echivalentul acestei sume în moneda țării în care lucrezi) 

- Disponibilitatea de a plăti un avans de 20%-35%

 

Nu este obligatoriu să ai un codebitor, însă dacă alegi să accesezi un credit împreună cu un al doilea solicitant, veniturile acestuia trebuie să fie de cel puțin 3.500 RON net. 

 

Libra Bank acceptă veniturile obținute ca angajat al propriei firme din străinătate sau ca PFA, cu condiția ca activitatea să se desfășoare în UK, Germania, Danemarca și Olanda. Este necesar să demonstrezi profit pe ultimii doi ani și să ai o cifra anuală de cel puțin 125,000 RON. 

 

Ce acte sunt necesare pentru un credit Libra Bank cu venituri din străinătate?

 

Actele necesare pentru un credit Libra sunt:

 

- Cererea de creditare

- Actul de identitate

- Contractul de muncă pe perioadă nedeterminată 

- Fluturașii de salariu din ultimele 6 luni

- Extrase de cont ce dovedesc veniturile încasate în ultimele 12 luni

- Formulare de taxe (sunt printre cele mai importante documente pe baza cărora băncile calculează oferta de credit)

 

Dacă lucrezi și încasezi venituri în Anglia, ai nevoie de formularul P60, care este eliberat în luna aprilie pentru anul fiscal precedent.

 

Credit ipotecar în lei versus credit ipotecar în euro Libra Bank

 

Atunci când alegi valuta creditului ipotecar, e important să ții cont de mai multe aspecte înainte să iei o decizie. 

 

De exemplu, dacă încasezi veniturile în euro, nu ești supus riscului valutar. Moneda în care încasezi veniturile poate să dicteze această decizie, însă nu este un criteriu obligatoriu. 

 

Vezi în continuare care este dobânda unui credit în lei respectiv unui credit în euro: 

 
Valută credit Dobândă credit
Credit în lei Cost fix de 7,84% pe o perioadă de 3 ani, ulterior dobândă variabilă compusă din IRCC + marjă de 2,25%
Credit în euro 3,65% + Euribor 3m

 

În cazul unui credit ipotecar în lei, ratele lunare sunt influențate de IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), care se aplică tuturor creditelor cu dobânzi variabile. Acest indice poate suferi modificări, în funcție de indicatorii bancari și economici variabili.

 

Actualizat trimestrial, IRCC este calculat ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice aferente tranzacțiilor interbancare determinate pentru trimestrul anterior. 

 

Valoarea IRCC pentru creditele acordate în lei cu dobândă variabilă este afișată zilnic pe site-ul Băncii Naționale a României.

 

Dacă deții o proprietate care nu are ipotecă și poate fi folosită ca garanție, cerința de avans este 0%. În acest caz, e necesară o evaluare bancară și a proprietății aduse în garanție, pe lângă cea care urmează să fie cumpărată. 

 

Vrei să analizezi cele mai potrivite soluții de finanțare pentru venituri din străinătate? Imobiliare.ro Finance îți simplifică semnificativ procesul

 

Imobiliare.ro Finance este un broker de credite cu peste 10 ani de experiență și cu acces la cele mai importante soluții de finanțare de la băncile de top din România. 

 

Iată cum te poate ajuta:

 

- Analiza completă a ofertelor disponibile, în funcție de profilul tău 

- Explicarea clară a clauzelor contractuale 

- Pregătirea dosarului de credit și prioritizarea acestuia în relație cu băncile

- Suport gratuit pe tot parcursul procesului, până la obținerea creditului

 

Acest lucru simplifică semnificativ procesul, reduce timpul de aprobare și crește șansele de succes.

 

Încearcă Imobiliare.ro Finance

 

Serviciul este gratuit și nu implică niciun cost pentru intermedierea creditelor eligibile pentru profilul tău. 

 

Care sunt avantajele și dezavantajele unui credit ipotecar Libra Bank pentru românii din străinătate?

 

Unul dintre principalele avantaje ale aplicării pentru un credit ipotecar la Libra Bank este posibilitatea de a obține preaprobarea financiară online.

 

Libra Bank permite semnarea creditului prin procură notarială, astfel că nu este nevoie să călătorești în România, atât timp cât ai o proprietate, preaprobarea este obținută, iar persoana împuternicită poate finaliza tranzacția notarială în numele tău. 

 

Un aspect care simplifică considerabil procesul este că documentele redactate în limba engleză nu trebuie traduse și legalizate, eliminând un cost suplimentar și economisind timp. 

 

De asemenea, nu este obligatoriu să ai un codebitor, însă pentru sume mai mari de bani, Libra acceptă și codebitori din străinătate, cu condiția ca aceștia să îndeplinească aceleași criterii de eligibilitate.

 

Pe de altă parte, există și câteva dezavantaje de luat în calcul. Programul Noua Casă nu este disponibil la Libra Bank pentru românii din străinătate. De asemenea, avansul solicitat este mai mare comparativ cu alte bănci

 

Dacă vrei să descoperi ce alte opțiuni mai sunt pe piață, vezi care sunt băncile care acordă credite pentru românii din străinătate

 


 

Surse folosite și verificate în mai 2025:

 

1. Credit ipotecar Libra Bank cu venituri din străinătate

2. IRCC BNR