Credit ipotecar sau Noua Casă pentru prima proprietate?

scris de Delia Mihuț în categoria Credit ipotecar

2 May 2025

8 minute

Îți dorești să achiziționezi prima ta proprietate și vrei să înțelegi care sunt beneficiile dacă accesezi Noua Casă sau un credit ipotecar?

 

Răspunsul depinde întotdeauna de nevoile și situația ta financiară. 

 

Hai să analizăm cele două tipuri de credite pentru a vedea diferențele, avantajele și dezavantajele. 

 

În procesul de accesare a unui împrumut bancar, un broker de credite te ajută să înțelegi cu exemple concrete, aplicate pe cazul tău, ce tip de credit ți se potrivește mai bine. 

 

Credit ipotecar sau credit Noua Casă

 

Prin ce se diferențiază în 2025?

 

Cea mai mare diferență dintre un credit ipotecar și Noua Casă este dată de cerința de avans. Pentru o imagine de ansamblu mai clară, hai să luăm pe rând principalele aspecte ce țin de finanțare. 

 

Criterii de eligibilitate

 

Indiferent de creditul pentru care aplici, trebuie să ai venituri stabile, cu o vechime la actualul loc de muncă de cel puțin 3-6 luni. Venitul minim poate varia, însă de regulă e necesar să ai cel puțin salariul minim pe economie. 

 

Trebuie să ai 18 ani împliniți și să nu ai datorii restante

 

Cerința de avans

 

Dacă pentru un credit ipotecar standard, trebuie să contribui cu un avans minim între 15% și 25% din valoarea proprietății, pentru Noua Casă poți plăti un avans redus de 5%. 

 

Există, însă, o condiție. 

 

Valoarea proprietății nu trebuie să depășească suma de 70.000 EUR. Dacă imobilul pe care vrei să-l cumperi depășește această sumă, atunci avansul pe care trebuie să îl plătești este de 15% chiar și la Noua Casă. 

 

Dobânda accesibilă

 

Dobânda pentru Noua Casă este variabilă și este compusă din valoarea IRCC și marja băncii de 2%

 

În momentul de față, dobânzile fixe pentru un credit ipotecar standard sunt mai mici și mai competitive, motiv pentru care multe persoane preferă un credit clasic. 

"În cadrul împrumuturilor acordate prin acest program guvernamental, dobânda fixă nu este prevăzută, doar cea variabilă. Având în vedere valorile destul de ridicate ale IRCC din prima jumătate a acestui an, la care se adaugă marja fixă a băncii de 2%, discutăm despre credite pentru care beneficiarii trebuie să achite o dobândă de aproape 8%, în condițiile în care un credit ipotecar standard poate fi accesat cu dobânzi fixe ce pornesc chiar și de la 4,8%", explică Andrei Cazacu, National Development Manager Imobiliare.ro Finance.

Citește mai departe despre cele mai bune credite ipotecare de pe piață, selectate în funcție de dobânda fixă competitivă, costurile reduse și beneficiile suplimentare oferite clienților.

 

Acte necesare

 

Documentele pe care trebuie să le pregătești pentru Noua Casă sau pentru un credit ipotecar sunt în mare aceleași. Băncile îți solicită în ambele situații acte de identificare și de venit, extras de carte funciară și certificat de eficiență energetică.

 

Singurul document diferit pe care trebuie să îl pregătești pentru Noua Casă este o declarație notarială că nu ai mai beneficiat de acest program sau, dacă este cazul, deții o proprietate de maxim 50 de metri pătrați. 

 

Locuințe pe care le poți cumpăra

 

Un credit ipotecar standard îți oferă o flexibilitate mai mare atunci când vine vorba de locuința pe care să o cumperi. 

 

Dacă pentru Noua Casă, poți să cumperi o proprietate de cel mult 140.000 EUR, în cazul unui credit standard, poți accesa împrumuturi pentru a achiziționa proprietăți mult mai scumpe. 

 

Unele bănci oferă credit inclusiv pentru construcția unei locuințe sau pentru a cumpăra teren. În cazul finanțării prin Noua Casa, creditul poate fi folosit pentru cumpărarea unei locuințe finalizate. 

 

Este posibil, totuși, să accesezi și un credit pentru o locuință aflată în construcție. În acest caz, fondul emite în primă fază o promisiune de garantare valabilă cel mult 18 luni, timp în care, construcția trebuie să fie finalizată. După această etapă, se eliberează contractul de garantare, iar tranzacția poate fi încheiată. 

 

Perioada de aprobare

 

Perioada de aprobare pentru un credit ipotecar este mai scurtă decât în cazul unui credit Noua Casă. 

 

În general, un credit ipotecar este aprobat în 30-60 de zile, în timp ce un credit Noua Casă poate dura aproximativ 70 de zile deoarece implică și aprobarea unei instituții de stat.  

 

Imobiliare Finance te poate ajuta să decizi ce soluție de finanțare e mai potrivită pentru tine

 

Alegerea creditului potrivit poate fi dificilă, dar un broker te poate ghida pe tot parcursul procesului. Cu expertiză solidă și parteneriate directe cu cele mai importante bănci din piață, brokerii Imobiliare Finance îți oferă acces rapid la cele mai bune oferte, adaptate situației tale. 

 

Fie că analizezi opțiunea Noua Casă sau un credit ipotecar standard, vei primi sprijin personalizat, clar și bine argumentat. 

 

Intră în contact cu un broker Imobiliare Finance

 

Credit ipotecar sau credit Noua Casă: avantaje și dezavantaje

 

Avantaje și dezavantaje credit ipotecar

       Avantaje       Dezavantaje
  • Accesarea unor împrumuturi mai mari pentru proprietăți mai scumpe de 140.000 EUR

 

  • Dobânzi mai competitive decât la Noua Casă

 

  • Posibilitatea de a accesa dobândă fixă pe o perioadă de 3, 5, 10 sau chiar 30 de ani

 

  • Locuința poate fi închiriată sau cumpărată fără restricții, atât timp cât ai acordul băncii

 

  • Flexibilitate mai mare (poți accesa inclusiv un credit pentru achiziționarea unui teren)
  • Cerința de avans mai mare decât la Noua Casă

 

  • Comisioane mai mari
 

Avantaje și dezavantaje Noua Casă

     Avantaje       Dezavantaje
  • Avans minim de 5% dacă respecți condițiile impuse

 

  • Dobânda este reglementată 

 

  • Statul poate garanta până la 60% din valoarea creditului

 

  • Taxe notariale mai mici
  • Dobânda este doar variabilă, iar în momentul de față, nu este la fel de competitivă ca la un credit ipotecar standard

 

  • Valoarea proprietății achiziționate trebuie să fie între 70.000 EUR și 140.000 EUR

 

  • Nu poți vinde imobilul în primii 5 ani, iar după aceea ai nevoie de aprobarea băncii și a Ministrului de Finanțe Publice

 

  • Plafonul alocat este jumătate din valoarea alocată în 2024, iar prețurile locuințelor a crescut, ceea ce poate fi dificil să găsești o proprietate de maxim 70.000 EUR pentru a beneficia de avans de 5%

 

  • Comision anual de gestiune FNGCIMM din valoarea garanției
 

 

Ce credit este mai avantajos: creditul ipotecar sau Noua Casă?

 

Alegerea creditului potrivit depinde de situația ta financiară și de obiectivele pe care le ai pe termen lung. 

 

Dacă ai venituri mici și vrei un avans redus, Noua Casă e mai potrivit. Dacă ai venituri mari, vrei dobândă fixă și o proprietate mai scumpă, creditul ipotecar standard e o alegere mai bună.

 

În luarea unei decizii, ține cont de beneficiile și ofertele disponibile pe piață, comisioanele și dobânzile practicate, accesibilitatea și tipurile de locuință pe care le poți achiziționa. 

 

Posibilitatea de a refinanța pentru a reduce costurile sau perioada de creditare poate reprezenta un alt aspect important în decizia finală. 

 

Analizează constant și indicele imobiliar pentru a fi la curent cu creșterile de preț din piață. 

 


 

Surse folosite și verificate în aprilie 2025:

 

1. Creditul Noua Casă