Trei tendințe pe piața de creditare. Ce IRCC vom avea l...
Principalele tendințe apărute pe parcursul anului 2024 la nivelul pieț...
După un an 2022 tumultuos din perspectiva creditării, românii au început să revină la bănci, din a doua jumătate a lui 2023, pentru a-și cumpăra locuințele mult visate. Finalul anului trecut a adus o adevărată revenire a numărului de tranzacții realizate prin credit.
Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, dacă ne raportăm la situația înregistrată în perioada similară din 2022, și a ajuns să depășească 10 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Națională a României (BNR). Mai mult, pe tot parcursul lui 2023 volumul creditelor ipotecare în lei acordate pentru locuințe a crescut cu 31%, ajungând la peste 31 miliarde de lei. Spre comparație avansul înregistrat față de 2022 în cazul creditelor de consum a fost de doar 13%.
Această revenire spectaculoasă a apărut în condițiile în care băncile au venit cu oferte de dobândă fixă tot mai bune în a doua parte a anului trecut, de care mulți au decis să profite, fie pentru a-și cumpăra o locuință, fie pentru a refinanța un credit ipotecar existent.
Un imbold în plus dat celor care își doreau să cumpere o locuință, dar așteptau momentul potrivit sau condiții mai bune pe piața de creditare, a fost dat și de anunțul de majorare a cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, pentru locuințele de până în 600.000 de lei (echivalentul a circa 120.000 euro), începând cu 1 ianuarie 2024.
Aproximativ 187.500 de imobile au fost tranzacționate, la nivel național, în perioada octombrie – decembrie 2023, cu 3% mai multe decât în intervalul similar din 2022, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Din total, 49.700 au fost unități individuale, deci apartamente. Și în acest caz am putut observa un avans cu circa 9% față de sfârșitul lui 2022.
“Trimestrul IV din 2022 a fost marcat de o creștere bruscă a IRCC care a dus la prăbușirea volumelor de creditare, după mai multe luni în care clienții fuseseră protejați de aplicabilitatea întârziată cu două trimestre a indicelui. În 2023 însă băncile au început să ofere dobânzi fixe tot mai atractive, fenomen care a încurajat creșterea volumelor, atât pentru creditele noi, cât și pentru refinanțări. Tot mai mulți români s-au grăbit să-și reducă ratele sau perioada de rambursare. Așa se explică diferența substanțială între cele două trimestre”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Sfaturi utile când vrei un credit ipotecar
Pe parcursul anului 2024, specialiștii Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, anticipează noi scăderi la nivelul dobânzilor, lucru care-i va încuraja pe tot mai mulți români să caute finanțare.
“Vedem în ianuarie o creștere semnificativă a interesului pentru finanțare comparativ cu un an în urmă. Costurile finanțărilor se întorc încet la niveluri tolerabile, așadar cumpărătorii devin mai interesați de o achiziție prin credit. Luna ianuarie este și ea o lună bună din perspectiva cererii de locuințe și atunci pe fondul unei creditări mai accesibile, cumpărătorii devin mai activi”, a mai explicat Niculae.
“Dacă inflația rămâne pe un trend de scădere, așa cum prognozează BNR, probabil că vom vedea în acest an și o scădere vizibilă a IRCC, după jumătatea anului. Până atunci, dobânzile fixe sunt cele care permit un nivel mai atractiv al creditării”, a mai spus el.
Găsești, mai jos, câteva sfaturi utile, dacă vrei să-ți cumperi în următoarea perioadă o locuință și ai nevoie de un credit ipotecar.
1.Apelează gratuit la un broker de credite pentru a te asigura că vei obține cea mai avantajoasă soluție de finanțare.
Un broker de credite profesionist îți înțelege nevoile, dar și posibilitățile și selectează pentru tine cele mai bune oferte de creditare. După ce alegi opțiunea care se potrivește nevoilor tale, tot el are grijă ca dosarul de credit să fie complet și corect întocmit înainte să fie trimis la bancă pentru a evita orice potențială întârziere. Acesta ține legătura cu toate părțile implicate în tranzacție și este alături de tine până la final.
Echipa Imobiliare.ro Finance cuprinde peste 200 de astfel de experți la nivel național, pregătiți să-ți vină în ajutor. Nu ezita să-i contactezi pentru că serviciile lor sunt gratuite, conform legii.
2. Nu amâna achiziția unei locuințe în așteptarea “prăbușirii pieței imobiliare”. Cel mai probabil nu vor exista în următoarea perioadă scăderi masive ale prețurilor, dimpotrivă s-ar putea să cumperi mai scump mai târziu.
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România a atins pragul de 1.500 euro/mp util, după un avans cu aproape 7% față de sfârșitul lui 2022, conform Indicelui Imobiliare.ro. Cererea în creștere și oferta tot mai limitată de locuințe disponibile la nivelul pieței pot genera contextul necesar apariției unor noi majorări ale prețurilor în următoarea perioadă.
“Există voci care prezic o scădere semnificativă a prețurilor în acest an, însă noi nu reușim să găsim argumente pentru o asemenea evoluție. Din contră, avem o creștere a taxării – TVA crescut față de anul precedent pentru locuințele cu prețuri sub 120.000 euro, avem o ofertă în scădere continuă de câțiva ani și o cerere crescută pe fondul finanțării mai accesibile. În acest context, cum ar putea să scadă prețurile locuințelor? Toate datele ne arată că prețurile vor continua să crească. Doar un șoc economic major, provenit din cauze independente de piață, ar putea să determine o scădere a prețurilor, însă astfel de evenimente depășesc sfera noastră de analiză”, a ținut să sublinieze reprezentantul Imobiliare.ro Finance.
Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro, 47% dintre cumpărători se așteaptă deja să vadă creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară în 2024. Dintre aceștia, cei mai mulți (49%) consideră că majorările se vor situa în intervalul 10%-20%, în timp ce 13% dintre ei cred că scumpirile ar putea să depășească 20%.
3. Evită supraîndatorarea. Încearcă să alegi o locuință pe care ți-o poți permite, chiar sub posibilitățile pe care le ai în prezent, luând în calcul absolut toate costurile asociate acesteia.
Dacă o cumperi apelând la un împrumut, fă-ți planurile în așa fel încât să poți rambursa creditul înainte de finalul contractului. Dacă nu ești sigur că poți achita cu ușurință toate costurile sau ratele, ia în considerare închirierea unei locuințe până în momentul în care ești pregătit financiar să faci o achiziție, în așa fel încât aceasta să nu devină o povara mai târziu.
Discută cu un expert și află ce opțiuni ai. Specialiștii Imobiliare.ro Finance îți stau la dispoziție. Contactează-i gratuit acum.